Descobrint Fassman

Personatges * Una biografia i diversos actes per recordar-lo * La seua vida va girar entorn del mentalisme i, encara que no va estar exempt de polèmica, van ser més els que van seguir Fassman, l’hipnotitzador de Sort, que els que el van criticar. El pròxim 30 d’abril es compleixen cent anys del seu naixement i la família vol homenatjar-lo per recuperar la seua figura i traient a la llum el seu costat més desconegut. Especialment la seua filla, que acaba de publicar una biografia en què revela la personalitat de Fassman. Una figura plena de voluntat, amb una vida intensa i plena de fama. * El pròxim 30 d’abril es compleixen cent anys del naixement de José Mir Rocafort, el reconegut mentalista i hipnotitzador de Sort que va arribar a congregar multituds als seus espectacles i que va passejar els seus poders per mig món.
Els inicis d’una gran carrera * La primera presa de contacte de Fassman amb el mentalisme va ser als nou anys, quan va descobrir a les golfes de casa uns llibres relacionats amb el tema. No va ser fins als disset quan va pujar a un escenari.
La gran gira americana va durar més de tres anys * El 1948, Fassman va iniciar una gira americana que el va portar a recórrer mig continent. En principi havia de durar uns mesos, però l’èxit de les representacions va obligar Fassman a allargar-la durant més de tres anys.
Més de 35 anys sobre els escenaris * Fassman va estar damunt dels escenaris durant més de 35 anys. El 1962 va decidir abandonar-los per dedicar-se en exclusiva a la parapsicologia, amb l’obertura a Barcelona de l’Institut de Parapsicologia Fassman.
Polèmica * La polèmica el va perseguir i va rebre crítiques de l’Església i els metges, que el van acusar d’intrusisme * Casa Fassman * El 26 d’abril es traslladaran les cendres del mentalista a la Casa Fassman de Sort, que va ser «la seua font d’energia»

Uns llibres sobre magnetisme i suggestió li van obrir els ulls. Els va descobrir a les golfes de casa seua, a Sort, quan només tenia nou anys i, sense voler-ho ni saber-ho, van acabar convertint-se en el tresor que va marcar la resta de la seua vida. La vida de José Mir Rocafort, el gran Fassman, el mentalista, hipnotitzador, psicòleg i parapsicòleg nascut al Pallars Sobirà que amb nou anys ja hipnotitzava els veïns de la seua localitat natal. Una gran figura, professional alhora que polèmica i desconeguda, que la seua família i amics, especialment la seua filla Maria, s’han proposat recuperar i desempolsegar amb motiu del primer centenari del seu naixement, que es complirà el pròxim 30 d’abril. L’objectiu, entre altres, de la biografia que ella mateixa ha escrit sobre el seu pare no és sinó deixar al descobert el mite i el personatge, però també la persona.
Una persona que justament cent anys abans d’aquesta data naixia en ple Pirineu lleidatà. I ja va nàixer mentalista i hipnotitzador, diuen, encara que no va ser fins als 17 anys quan va començar a actuar als cafès de Barcelona, on va demostrar els eus dots amb la mnemoctècnia, el càlcul mental ràpid o la hipnosi. No obstant, va ser la casualitat la que el va portar a la fama. «El meu pare treballava en una barberia. Un dia va decidir hipnotitzar-ne els clients i els va fer creure que hi havia un incendi i tots van començar a tirar aigua contra l’aparador fins que els va despertar», recorda la seua filla. Curiosament, entre els clients hi havia un agent teatral, gràcies al qual va aconseguir el seu primer contracte professional en un circ ambulant per tot Catalunya. No obstant, l’ambició del mateix Fassman el va portar més enllà. Primer a Perpinyà i després a París, encara que aviat, concretament el 1927, va tornar a Barcelona, on l’esperaven gires pels cafès que l’havien vist crèixer com a professional. Després, i ja amb un espectacle individual, vindrien el circ Price de Madrid i les gires teatrals per Espanya i Portugal, en què el seu poder de convocatòria no deixava lloc a dubtes. «Expliquen que la cua per veure’l actuar al Coliseum de Barcelona el 1945 donava tota la volta a l’illa de cases», assegura Maria Mir.
I és que, sens dubte, estaven davant d’un geni i un mite, això sí, que nova estar exempt de polèmica. Malgrat els problemes amb l’Esglèsia, que el definien com a satànic, o amb els metges, que l’acusaven d’intrusisme, la seua fama no deixava de créixer. I més des que va incorporar a l’espectacle Deyka, la seua dona. Va ser llavors quan el mentalisme de Fassman va donar la volta al món amb una gira nord-americana que, lluny de durar uns quants mesos previstos, es va allargar durant tres anys, entre el 1948 i el 1951. Cuba, l’Argentina o Veneçuela van ser en aquella època testimonis dels seus poders, especialment aquest últim. «Allà va conèixer el president de la Junta Militar, per al qual havia d’actuar. Però el meu pare va tindre una indisposició i li va enviar un telegrama. L’endemà el van assassinar i sempre es va dir que en aquesta carta el meu pare l’advertia que estava en perill», recorda Maria.
Més de 35 anys sobre els escenaris van ser suficients per a Fassman, que el 1962 es va retirar. És llavors quan es dedica en cos i ànima a la psicologia i obre a Barcelona l’Institut Parapsicològic Fassman, on va impartir classes de dinàmica mental i superació personal basades en tècniques d’autohipnosi. «La seua entrega absoluta a pacients i alumnes el va fer treballar fins a dos mesos abans de la seua mort, el 1991, quan el càncer ja no el deixava ni caminar», explica la seua filla. En el record del Pallars Sobirà queda ara, a més de la seua memòria, la Casa Fassman, que va ser durant molts anys la seua «font d’energia» i on, a partir del pròxim 26 d’abril, descansaran les seues cendres per sempre. «Sentia absoluta passió per Sort i el Pallars», conclou Maria.

ENTREVISTA – Maria Mir, filla de Fassman i autora de Fassman, la biografía. El poder de la voluntad
«El meu pare tenia més coses a dir a la vida»

Què la va moure a escriure una biografia del seu pare?
Fa temps, l’Alcalde de Sort em va dir en un acte públic que si no escrivia un llibre sobre el meu pare, amb el temps Fassman seria només una llegenda local perquè ningú més el recordaria. Vaig pensar que no s’ho mereixia perquè va ser una persona molt important.
Què podem trobar en aquest llibre, a més d’un relat sobre la vida de Fassman?
No és només una biografia per a aficionats al mentalisme o la parapsicologia, perquè el personatge, el meu pare, tenia més coses per explicar a la vida. I això és el que el fa un cas extraordinari per a psicòlegs, psiquiatres o neuròlegs.
A què es refereix?
Que era una persona amb una gran força de voluntat que va trencar amb tots els designis del destí. D’ell la gent ha d’aprendre que és possible superar qualsevol circumstància adversa per aconseguir el que et proposes.
Què opina de la polèmica que va envoltar la figura de Fassman al llarg de tota la seua vida?
La polèmica sempre ha perseguit els mentalistes, i especialment el meu pare. La gent ha de saber que són professionals que entretenen i que tenen una agilitat mental i una capacitat especial per convèncer.

FITXA PERSONAL

Nom: José Mir Rocafort
Naixement: 30 d’abril del 1909 a Sort
Mort: 22 de juny del 1991 a Barcelona
Professió: mentalista, hipnotitzador, psicòleg i parapsicòleg
José Mir Rocafort va nàixer a Sort el 1909. L’endemà de nàixer va ser separat de la seua família i traslladat a un molí de Soriguera, on va viure fins als cinc anys. Amb nou va descobrir uns llibres a les golfes que el van iniciar en el mentalisme. A l’últim curs de batxillerat es va traslladar a Barcelona, on va començar a fer actuacions espontànies que el van portar fins a París. Va tornar a Espanya a finals del 1927 i setze anys després el va contractar el circ Price de Madrid. El 1948 va iniciar la primera gira americana i catorze anys després es va retirar dels escenaris per dedicar-se a la parapsicologia fins tres mesos abans de la seua mort. Va morir a Barcelona el 1991.

Més informació: Fassman, la biografía
Crònica de Rebeca Ríos des de Lleida
Font: SEGRE, diumenge 19 d’abril del 2009 (enllaç)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s