L’ovella xisqueta, un tresor recuperat

Una raça molt antiga de carn tendra i gustosa
Diuen que l’ovella xisqueta és hereva de la introducció a la península ibèrica de races orientals, però el cert és que aquest animal està considerat una raça autòctona del Pirineu lleidatà, que ha estat a punt d’extingir-se i que des de fa uns anys viu un procés de recuperació i promoció gràcies al redescobriment de la seua excel·lent carn
La també dita raça “pallaresa” s’adapta a les pastures més difícils

La Vedella dels Pirineus és la carn més representativa d’aquesta zona geogràfica, però no podem oblidar que al Pirineu i Prepirineu també hi ha altres tipus de carns d’alta qualitat. És el cas de l’ovella xisqueta, una raça autòctona, com l’ovella aranesa, que ara fa uns anys estava en perill d’extinció i que ara es troba en ple procés de recuperació i de comercialització de la seua apreciada carn. Una carn tendra i gustosa, que en els exemplars joves és molt fàcil de separar del greix.
El tret distintiu de l’ovella xisqueta és la capa blanca amb taques negres al voltant dels ulls, les puntes de les orelles, llavis i de manera residual a les extremitats. Presenta unes aptituds maternals molt desenvolupades que li permeten criar de forma òptima un corder o xai ternasco d’excel·lent qualitat.
La xisqueta és una raça rústica, gran caminadora, amb una capacitat de pastoreig molt desenvolupada que li permet aprofitar de forma òptima les pastures fibroses, fins i tot sota la neu. El morro petit li permet aprofundir fins a la base en les pastures més dolentes i inaccessibles. Per tot això, presenta una gran capacitat per subsistir en condicions ambientals extremes, amb escasos recursos vegetals, no assequibles per a altres varietats ovines.
La raça xisqueta és una varietat ovina molt antiga, que ha evolucionat poc, i que es manté en un alt grau de puresa gràcies a l’aïllament geogràfic al Pirineu. Coneguda també el nom d’ovella pallaresa, el seu procés regressiu ha anat paral·lel al despoblament humà de les comarques del Pallars i a l’escàs relleu generacional de la ramaderia. El Projecte Grípia vol ara revitalitzar aquest sector primari.
Les ovelles es localitzen principalment a les comarques del Pallars Jussà (un 40%, la concentració més elevada), el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, però també n’hi ha alguns ramats al sud de Lleida, a la Noguera i a la veïna Osca. El 1996 es va crear l’Associació Catalana de Criadors d’Oví de Raça Xisqueta (ACOXI) per potenciar la raça i evitar la seua desaparició. Enguany, un grup de ramaders dels Pallars, Alta Ribagorça i Noguera han creat la marca Pleta Verda per vendre carn de xisqueta. El Projecte Grípia pretén l’aprofitament de la seua llana. I la Fira de Tardor de Sort organitza la Mostra de l’Ovella Xisqueta, mentre que el Ral·li Gastronòmic del Pallars Sobirà, a l’abril, organitza un Sopar de l’Ovella Xisqueta de la mà de l’associació gastronòmica La Xicoia.

ON COMPRAR
Carnisseria Elena · El Pont de Suert
Carnisseria Porté-Estop · Vilaller
Josep Tahull Peguera · La Vall de Boí (Barruera)

ON TASTAR-LA
Casa Mercè · Fontdepou (Àger)
Fogony · Sort
Hostal Montaña · Alins
Hotel de Rei · Llavorsí
Hotel Els Puis · Esterri d’Àneu
Hotel Pessets · Sort
Hotel Terradets · Cellers
Hotel Vallferrera · Àreu
Pensió Can Mariano · Baro
Roch Hotel · Altron
La Fonda de Cal Fuxet · Lles de Cerdanya

Font: ALIMENTS DE LLEIDA, ALIMENTS DE QUALITAT (enllaç)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s