Ponent clama per la igualtat

Igualtat · Dia Internacional de la Dona Treballadora
Una informàtica i una enginyera protagonitzen l’acte unitari del Dia de la Dona a Lleida amb un centenar d’assistents · La violència masclista, l’avortament i la reforma laboral centren les crítiques
Reforma laboral · Associacions i oposició consideren que la reforma laboral perjudica els drets de les dones

Són dones i treballen en un món eminentment masculí. I, a més, triomfen. Ghizlane Benmessaoud i Margarita Moltó, una informàtica de sistemes i una enginyera tècnica, van protagonitzar ahir l’acte unitari que es va celebrar a la plaça 8 de Març de Lleida per commemorar el Dia Internacional de la Dona Treballadora, al qual van assistir un centenar de persones. La Ghizlane és una jove marroquina de 30 anys que en fa 10 que és a Lleida i, a més de parlar un català perfecte, va acabar la carrera d’informàtica com a primera de la seua promoció. «Era l’única noia de seixanta alumnes, però mai em vaig sentir discriminada», va explicar. Per la seua part, la Margarita és professora de l’Escola Politècnica Superior de la UdL. «És una llàstima que no hi hagi més dones que es dediquin a les carreres tècniques. El que compta és el talent de les persones, no el sexe», va afirmar. Totes dos van llegir el manifest a favor de la plena igualtat entre homes i dones en la societat. Tot i els avanços aconseguits, van fer referència a la feina que queda per fer i a la importància de no abaixar la guàrdia en moments de crisi, quan «les conseqüències són més greus per als col·lectius més vulnerables». La presentació de l’acte va anar a càrrec de la directora del Teatre de l’Escorxador, Margarida Troguet, i va comptar amb la participació de dos alumnes del Conservatori, Uma Torres i Ares Ros, que van interpretar dos peces de Carl Stamiz amb flauta i oboè.
Actes com el de Lleida d’homenatge i reivindicació a les dones es van estendre ahir per totes les comarques de Ponent. A Mollerussa, el teatre L’Amistat va acollir una conferència a càrrec de la presidenta del Col·legi de Metges, Rosa Pérez, i un homenatge a les sòcies de L’Albada. Per la seua part, les Borges va acollir una taula rodona amb cinc dones dedicades a l’art de la pintura, la ceràmica, la bijuteria, el vidre i els tapissos. Així mateix, ciutats com Vielha, Agramunt, la Seu d’Urgell, Oliana o Sort van celebrar una lectura del manifest a favor de la igualtat, i Tremp va homenatjar les superpadrines. D’altra banda, el president Artur Mas va lamentar ahir en un acte institucional a la Generalitat que aquest any hagi començat amb «unes estadístiques molt dures» de violència masclista. En aquest sentit, el conseller d’Interior, Felip Puig, va afirmar que el seu departament dedica un 80% més de policies que el 2006 a la lluita contra aquesta xacra. A la resta d’Espanya, el Dia de la Dona va estar marcat per les interpretacions de les declaracions del ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, sobre l’avortament i per l’aprovació de la reforma laboral, que associacions i oposició consideren perjudicial per a la dona.

LES CLAUS

Desigualtat salarial
El president del Govern central, Mariano Rajoy, va expressar el seu reconeixement a les dones i es va comprometre a eliminar la desigualtat salarial.
“Mobbing” maternal
El 90% de les dones són víctimes de mobbing maternal als seus llocs de treball. La maternitat s’ha convertit en un factor d’exclusió i l’embaràs suposa «un factor de risc».
Repartiment de tasques
El desigual repartiment dels rols o tasques podria haver perjudicat la salut de les dones, que tenen una «sobrecàrrega» de treball, segons els psicòlegs.
Tràfic de blanques
L’organització Projecte Esperança ha estimat que a Espanya hi podria haver 48.000 víctimes de tràfic sense identificar.

Més informació: Ajuntament de Sort
Crònica de Sabina Diego i agències des de Lleida
Font: SEGRE, divendres 9 de març del 2012 (enllaç)

Deixa un comentari