Llum verda al copagament sanitari i a la taxa turística amb el rebuig dels afectats

L’abstenció del PP va permetre ahir a CiU que el Parlament aprovés la llei d’acompanyament dels pressupostos, que instaura les noves taxes sanitària i turística. La primera començarà a aplicar-se l’1 de juny i suposarà el pagament d’un euro per recepta i la segona, en vigor l’1 de novembre, gravarà amb mig euro les pernotacions.
Parlament · Impostos
Només s’aplicaran a Catalunya i CiU aconsegueix que s’aprovin per l’abstenció del PP

El Parlament va donar ahir via lliure a la instauració de l’euro per recepta i a la taxa turística, que només s’aplicaran a Catalunya, amb l’aprovació de la llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat. CiU va tirar endavant la llei gràcies a l’abstenció del PP. L’aprovació d’aquestes taxes ja va generar ahir mateix crítiques per part dels afectats. El president de la coordinadora de jubilats de Lleida, Josep Pueyo, va censurar el nou copagament sanitari, que començarà a aplicar-se l’1 de juny: «Des de la coordinadora ja hem dit altres vegades que estem en contra d’aquesta taxa. Hi ha jubilats amb pensions molt precàries i no s’ha tingut en compte», va criticar. Per la seua part, el president del Col·legi de Farmacèutics, Josep Aiguabella, va explicar que encara no sap com es gestionarà el pagament del nou impost, que es farà a les farmàcies. «Dilluns tenim una reunió perquè ens expliquin com funcionarà tot això», va assenyalar. La taxa sanitària gravarà amb 1 euro tots els medicaments receptats que costin més d’1,67 euros. Quedaran exempts del nou impost els beneficiaris d’una pensió no contributiva i de la renda mínima. A més, hi haurà un límit de 61 euros per persona i any. La conselleria de Salut preveu ingressar 73 milions d’euros aquest any gràcies a aquest copagament, uns 4 dels quals a Lleida.
Pel que fa a la taxa turística, tampoc ha estat ben acceptada pel sector malgrat que s’ha rebaixat aproximadament en un 50% sobre la proposta inicial.
El president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Juan Antonio Serrano, va assegurar ahir que la Generalitat no va deixar «una altra opció», motiu pel qual el gremi es va asseure a negociar possibles matisos en l’aplicació de la taxa i de les reunions va sortir una nova data d’imposició (1 de novembre), de manera que almenys el pròxim estiu no es repercutirà. Serrano va reiterar que la taxa és «molt injusta» i només afecta una part del sector turístic. A més, va assenyalar que la crisi ha obligat a rebaixar preus en els últims anys i que l’impost dificultarà que es recuperin. Diversos hotelers consultats també van criticar que l’administració del nou impost suposarà un sobrecost.

Pujada del cànon de l’aigua i retallades als interins

Altres conseqüències que tindrà l’aprovació de la llei serà un increment del cànon per captació d’aigua, un 3% per al consum bàsic i un 12% per a l’excessiu, una retallada del 15% en la jornada i el sou de 7.103 empleats interins de la Generalitat i la implantació d’una taxa per a determinats tràmits judicials.
CiU i PP van destacar ahir les bondats de la nova norma, mentre que tota l’oposició d’esquerres la va desqualificar frontalment, per la retallada que suposa de l’estat del benestar.

CREU QUE LA TAXA TURÍSTICA PERJUDICARÀ EL SECTOR?

Nou impost
La taxa serà de 0,5 euros per pernoctació per als clients d’hotels de fins a tres estrelles excepte a Barcelona (0,75). En els del quatre, serà d’1 euro a Catalunya (1,25 a Barcelona) i per als de 5 o creuers, de 2,5 euros. Cases de turisme rural, apartaments turístics i càmpings hauran de cobrar també 0,5 euros.
Terminis i estades
Començarà a aplicar-se l’1 de novembre i afectarà els més grans de 16 anys amb un límit màxim de set dies d’estada.

«No és tant la taxa per si mateixa com el que suposarà administrar-la i portar-ne la comptabilitat. Als apartaments també caldrà preguntar als clients quants són.»
Josep R. Aytés · Sort
«Sí que perjudicarà. Tal com està el mercat, estem abaixant preus amb ofertes i acabarem pagant aquest sobrecost. També serà una despesa informàtica.»
Carles Cortina · Alt Àneu
«No serà beneficiosa. En tot cas, espero que no perjudiqui gaire. Caldrà vetllar pels diners que es recaptin i com repercuteixen en promoció.»
J.Ll. Farrero · Barruera
«Afectarà de forma negativa el territori. El nostre turista té poc marge amb el que es gasta i arriba aquí amb els preus molt ajustats, de manera que ens perjudicarà.»
M.A. Sánchez · La Seu

Crònica de M. Martínez i Helena Culleré des de Lleida
Font: SEGRE, dijous 15 de març del 2012 (enllaç)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s