La ramaderia del Pirineu, la brigada antiincendis

En els darrers dies hem vist amb preocupació i desencís com el Pirineu ha cremat. Han estat més d’un miler les hectàrees d’alta muntanya que han estat devastades per les flames i han posat en perill els nostres boscos i pastures i també alguns pobles, petits nuclis, masies i explotacions ramaderes. És evident que el clima sec que patim en els últims mesos, amb un descens alarmant de les precipitacions, ha provocat que els prats i boscos presentin un aspecte molt allunyat del normal en aquestes èpoques de l’any, la qual cosa ha creat una situació, en definitiva, que ha propiciat un estat idoni per entendre com ha avançat el foc en els diferents incendis que s’han declarat.
On és el bestiar?
Ja fa anys que observem un perillós abandó dels boscos al Pirineu, un abandó que amb la meteorologia actual podem pagar ben car en els pròxims mesos i anys. Malauradament, moltes vaques, vedells, poltres i ovelles han deixat de pasturar per bona part dels prats del Pirineu i això ha fet que perillosament el sotabosc creixi amb força i sense control, de manera que esdevé un combustible fàcil per qualsevol petita espurna, com acabem de comprovar.
Estem convençuts que només amb un clar recolzament de la ramaderia extensiva, lligada al territori, com la que empara i protegeix la Indicació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus Catalans, es contribuiria clarament a la preservació del nostre paisatge. El sistema defensat per la IGP és el d’una producció sostenible amb animals de raça autòctona que han nascut i s’han criat a casa nostra. Evitem les concentracions de bestiar fora del seu entorn, mantenim nets els camps i n’afavorim la regeneració vegetal mitjançant el pastoreig. El nostre bestiar el podríem definir com la gran brigada antiincendis que treballa a favor d’un patrimoni natural, les nostres muntanyes. Però aquesta tasca no la podem fer nosaltres sols. L’opinió i el comportament del consumidor, a l’hora de comprar, també té un pes determinant en tota aquesta qüestió. El consum responsable és fonamental per contribuir a la preservació de la nostra ramaderia extensiva i tradicional. Cal entendre la procedència i el sobreesforç que els nostres ramaders fan a totes les petites explotacions del Pirineu per poder mantenir viu el territori i, al mateix temps, oferir un producte autèntic, molt més saludable, tal com indiquen els valors nutricionals que ofereix la carn d’animals criats en llibertat.
Podem afirmar rotundament que nosaltres fem la nostra feina i la fem amb la voluntat i l’obligació de respectar les nostres muntanyes. Ara és l’Administració del nostre país la que ha de vetllar perquè no s’abandoni l’ofici del pastoreig. D’aquesta manera aconseguiríem que els incendis d’aquest hivern no siguin res més que una anècdota als llibres d’història. Els nostres avis ho han dit de forma ben clara aquestes darreres setmanes: feia molts anys que no recordaven incendis d’aquestes dimensions al Pirineu, potser els mateixos anys que fa que en alguns prats i boscos no s’hi ha vist pasturar el bestiar, mentre alguns miren per on bufa el vent. Que això no torni a passar és responsabilitat de tots plegats.

Text de Victòria Roig, Presidenta Consell Regulador IGP Vedella dels Pirineus Catalans
Font: SEGRE, dimecres 21 de març del 2012 (enllaç)

Anuncis

One thought on “La ramaderia del Pirineu, la brigada antiincendis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s