Espai Global: l’aposta pel territori

Tribuna
GlobaLleida també haurà de treballar pels grans projectes estratègics de la demarcació, com ara el canal Segarra-Garrigues

Després de la columna inicial per part del president Brufau, tinc l’oportunitat de ser el primer a escriure al voltant dels reptes i els projectes de GlobaLleida. Com a diputat de promoció econòmica de la Diputació de Lleida, he tingut ocasió de contrastar al territori les grans oportunitats que existeixen per a l’economia de les terres de Lleida, si aconseguim caminar tots plegats. Les nostres terres, des de la ciutat fins a la plana i el Pirineu, són molt diverses i presenten avantatges competitius diferents.
Així, als Pallars ens trobem un espai privilegiat en termes geològics i un entorn peculiar per a l’agricultura i la ramaderia de muntanya; a les Garrigues, un entorn magnífic per als olis de qualitat; a l’Urgell, un centre neuràlgic del regadiu en terres de secà; a l’Alt Urgell, unes terres per als productes lactis de qualitat, o la Val d’Aran, una vall única per a la neu.
És a l’entorn d’aquests avantatges comparatius que volem construir els projectes de futur en què ha de treballar GlobaLleida: el clúster de productes lactis de la Seu d’Urgell, el projecte Regmed a Tàrrega, un centre pioner en recerca i formació a l’entorn de l’oli a les Garrigues… També tenim altres projectes i línies de treball que són més transversals, com el foment de la biomassa als entorns forestals; l’impuls d’un Port Sechub de distribució logística a la plana, entre Vilagrassa i Anglesola; l’impuls de l’Illa Alimentària per enfortir, entre d’altres, el sector carni, i l’impuls d’infraestructures viàries clau com la connexió de l’autovia cap a Balaguer i el Pirineu.
No cal dir que GlobaLleida també haurà de treballar pels grans projectes estratègics de la demarcació, com ara el canal Segarra-Garrigues, promovent i fomentant que aquesta infraestructura sigui tot un èxit entre els pagesos, o el Parc Científic, on hem d’aconseguir que la resta del territori gaudeixi de la connexió universitat-empresa, o l’aeroport d’Alguaire o les estacions d’esquí. Aquests grans projectes estratègics de la nostra demarcació presenten grans reptes i problemàtiques concretes que hem de saber resoldre entre tots si volem fer avançar el nostre territori. I aquí GlobaLleida tindrà un paper clau.
Per últim, també vull comentar el gran projecte de la Diputació de Lleida dels darrers anys: la construcció d’una xarxa de vivers d’emprenedors per tot el territori. Si tot va com està previst, abans d’un any tindrem vivers en gran part de la plana i del Pirineu: les Borges Blanques, Balaguer, Bell-lloc, Tàrrega, Cervera, Solsona, la Seu d’Urgell, Tremp, el Pont de Suert, Sort i Vielha, a part dels vivers ja existents a la ciutat de Lleida. Seran més de 200 espais disponibles per als emprenedors. GlobaLleida ha de ser el motor que permeti que aquest gran esforç en infraestructures en el territori es consolidi i s’integri com una única xarxa d’emprenedoria de les terres de Lleida. Són els nous emprenedors en bona mesura qui ens han de treure d’aquesta crisi tan complexa que vivim avui dia.

Més informació: GlobaLleida
Signat per Pau Perdices Pla, vicepresident tercer i diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida
Font: SEGRE, dilluns 2 d’abril del 2012 (enllaç)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s