Turisme i segones residències disparen la població real del Pirineu de Lleida

Turisme i segones residències propicien que gairebé totes les comarques de Lleida, amb les excepcions de l’Urgell i el Pla d’Urgell, tinguin una població real superior a la censada. Però és al Pirineu on les xifres es disparen. Vielha i Sort lideren el rànquing, amb un 20% de població mitjana anual que supera l’empadronada tot l’any.
Demografia · Estadística
A Vielha i a Sort, la mitjana anual de ciutadans supera més d’un 20% els censats

La població estacional (aquella que resideix uns dies en un municipi, ja sigui per vacances, segones residències, feina o estudis) comporta que pràcticament totes les comarques de Lleida tinguin una mitjana anual de més ciutadans que els censats. Això sí, els percentatges més significatius es concentren sobretot al Pirineu. Les comarques de la Val d’Aran, l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà registren increments que van del 6% al 26%, segons el primer estudi per trimestres elaborat per l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), com mostra el gràfic adjunt. Aquesta situació s’explica, bàsicament, pel fet que es tracta de zones on hi ha un gran nombre de segones residències i són llocs de gran interès turístic. Al costat oposat es troben l’Urgell i el Pla d’Urgell, on aquesta població és negativa durant els quatre trimestres de l’any 2010, amb les dades del qual s’ha elaborat l’informe. El Segrià, la Noguera i les Garrigues mostren una càrrega de població real similar a l’empadronada. El Segrià registra el que es coneix com a població positiva (superior a la censada) durant tres trimestres, amb l’excepció del tercer. L’explicació és que es tracta d’una zona amb una alta mobilitat per estudis i feina durant tot l’any, excepte en el període estival, en què molts es desplacen a altres llocs. A la Noguera, el tercer trimestre és l’únic amb població positiva.
Dels 219 municipis de més de 5.000 habitants analitzats de tot Catalunya, 17 corresponen a la província de Lleida. Destaquen Sort i Vielha, amb una mitjana anual de població que supera més d’un 20% la censada. Les segueixen el Pont de Suert, amb un 11%. Fora del Pirineu, l’únic municipi que supera més d’un 5% la població empadronada és Guissona. Lleida ciutat mostra augments cada trimestre, tret de l’estiu, i Alpicat representa l’altra cara de la moneda. És al final de la llista, amb una població estacional d’un 8,4% inferior a l’empadronada, dada que explicaria la seua importància com a ciutat dormitori.

DETALLS

Catalunya
Santa Susanna és el municipi amb una proporció més alta de població estacional, un 160% superior a l’empadronada. La segueixen Pals, Salou, Tossa de Mar i Creixell, amb increments d’entre el 92% i el 81%. Les comarques que concentren la població estacional positiva són les pirinenques com la Cerdanya i les del litoral de Girona com l’Alt i Baix Empordà o de Tarragona com el Tarragonès o l’Alt Camp. La raó: el seu atractiu turístic.
Població ETCA
Les estimacions de població estacional difoses per IDESCAT mesuren les càrregues de ciutadans de cada municipi. La població ETCA (població equivalent en temps complet anual) calcula la població present als municipis en mitjana anual partint de l’empadronada, a la qual se suma l’estacional. És la diferència, ja sigui per feina o per vacances, entre les entrades de persones que resideixen en altres municipis i les sortides dels autòctons. Cada persona només compta segons els dies que s’està al municipi.

LES XIFRES

Pallars Sobirà
Població resident 7.646 hab
Població estacional (saldo) · Trimestre I 940 hab
Població estacional (saldo) · Trimestre II 1.414 hab
Població estacional (saldo) · Trimestre III 4.832 hab
Població estacional (saldo) · Trimestre IV 762 hab
Població estacional (saldo) · Total 1.998 hab
Persones equivalents a temps complet anual · ETCA 9.644 hab
Persones equivalents a temps complet anual · % 126,1

Sort
Població resident 2.387 hab
Població estacional (saldo) · Trimestre I 296 hab
Població estacional (saldo) · Trimestre II 466 hab
Població estacional (saldo) · Trimestre III 1.233 hab
Població estacional (saldo) · Trimestre IV 302 hab
Població estacional (saldo) · Total 576 hab
Persones equivalents a temps complet anual · ETCA 2.963 hab
Persones equivalents a temps complet anual · % 124,1

Crònica de Roser Banyeres des de Lleida
Font: SEGRE, dilluns 16 d’abril del 2012 (enllaç)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s