Les últimes nevades augmenten en un 20% les reserves de neu del Pirineu en 2 setmanes

Meteorologia · Neu
Normalitzada la situació a Aran, després de l’última precipitació, que deixa mig metre de neu · Ràfegues de vent que superen els cent quilòmetres per hora a Beret i en zones altes de la vall de Boí
La previsió apunta a petites precipitacions de neu per avui i hi ha alt risc d’allaus

Les últimes nevades registrades al Pirineu de Lleida han incrementat en un 20 per cent en dos setmanes les reserves de neu a les capçaleres dels rius Segre, Ribagorçana, Pallaresa i Éssera; una situació que també es dóna a la resta de la conca de l’Ebre. S’ha passat de 414 a 559 hectòmetres a tota la conca. Particularment significatiu és el creixement de les reserves de la capçalera de l’Éssera, que en aquest període de temps han passat de 43 hectòmetres cúbics a 57, una notícia que pot alleugerir els temors de l’Aragó i Catalunya davant del poc volum embassat a Barasona, que disposa actualment de només 46 hectòmetres, encara que les aportacions de l’Éssera s’han quadruplicat en tan sols una setmana, segons la Confederació.
Per la seua part, al Segre l’acumulació de més neu podria traduir-se en la recuperació d’aigua alliberada en el sistema Oliana-Rialb per a la campanya de regs d’aquest any i emmagatzemar-ne més per a la campanya de l’any que ve. El fantasma d’un nou cicle de sequera s’allunya lleugerament després d’aquestes nevades que s’estan registrant a partir del final de la temporada d’esquí (i que no s’han produït durant la campanya).
L’evolució positiva del volum de neu acumulat al Pirineu ve donada per les nevades registrades especialment entre el 22 i el 24 de març i durant els primers dies de Setmana Santa, a més dels gruixos resultants de l’últim temporal de diumenge. En bona part d’Aran i, especialment, a la Bonaigua, els gruixos acumulats van arribar al mig metre després d’aquesta nevada, que va obligar a tancar el túnel de Vielha i el port de Portilhon al trànsit de camions articulats. El temporal va remetre ahir i la situació va tornar a la normalitat a la Val i només era necessari l’ús de cadenes per circular per la Bonaigua. No va nevar durant el dia, encara que a la tarda van caure alguns flocs, segons van explicar veïns de Vielha.
Sí que van ser destacables les ratxes de vent a totes les comarques del Pirineu, que van arribar a més de 100 quilòmetres per hora a Beret i fins a 124 en cotes molt altes de la Ribagorça. Precisament, hi va haver algunes incidències pel vent, que va tombar un arbre a Sort, segons l’ajuntament.
Les previsions apunten a un dia de petites nevades a partir dels 1.800 metres per avui. Per la seua part, el risc d’allaus augmenta i se situa en 4 en una escala de 5 al Pirineu.

EVOLUCIÓ EN 2 SETMANES

Pallaresa
66 – 87 Hm³
Dades en hectòmetres cúbics comparades entre el 31 de març i el 15 d’abril

Més informació: Meteopirineu.com
Crònica de Jordi Gabernet des de Lleida
Font: SEGRE, dimarts 17 d’abril del 2012 (enllaç)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s