El Poder Judicial projecta agrupar els jutjats de Lleida, Balaguer i Cervera

Un informe del Consell General del Poder Judicial, que es presentarà al ple de l’òrgan de govern dels jutges dimecres que ve, planteja agrupar els tres partits judicials del pla en un de sol, de manera que els tres de Balaguer, els dos de Cervera i els 12 de Lleida es reunirien com un únic servei. La proposta ha generat malestar.
Institucions · Justícia
Planteja una reforma per reduir els 431 partits judicials de l’Estat a 200
Mapa del segle XIX · El Consell General vol actualitzar el mapa judicial i adaptar-lo tenint en compte la conjuntura
Eleccions · Els partits judicials també serveixen de base per a l’elecció dels diputats provincials

El Consell General del Poder Judicial proposa en un informe agrupar jutjats a tot Espanya i reduir els partits judicials de 431 a un màxim de 200, fet que es traduiria a Lleida en la supressió dels partits de Balaguer i Cervera per ajuntar-los amb els de la capital provincial, segons els continguts de l’estudi als quals ha tingut accés aquest diari. Fonts judicials van indicar que es tracta d’agrupar els partits del pla en un de sol, mentre que els del Pirineu es quedarien igual.
No obstant, el plantejament del Consell només és, de moment, una proposta que, per tindre validesa, s’ha de tramitar davant de les Corts i aprovar com a llei orgànica. Es tractaria de canviar la llei de demarcació i planta judicial, que estableix la delimitació i el nombre dels diferents partits judicials de tot Espanya.
En el cas de Lleida, afectaria els tres jutjats de Balaguer i els dos de Cervera, que s’incorporarien als dotze de Lleida sota una única seu. I aquesta seu, previsiblement, seria Lleida capital, a la ciutat judicial del Canyeret. A Girona, va transcendir ahir una proposta similar, que passaria per la supressió dels jutjats de Puigcerdà i Ripoll. Aquest procés d’agrupació contrasta amb la descentralització que es va proposar a finals dels 90 i principis dels 2000, quan Tàrrega, Mollerussa, les Borges i Sort van reclamar la creació d’un jutjat propi a cada població.
La llavors consellera de Justícia, Núria de Gispert, va arribar a avançar que aquests nous jutjats estarien l’any 2004. I la reclamació es va anar diluint. Al maig del 2004, el llavors president de l’Audiència, Andreu Enfedaque, es va mostrar contrari a l’obertura dels de Tàrrega, Mollerussa i les Borges, encara que sí que va considerar viable el de Sort.
Dimecres passat, Sort i les Borges van recuperar aquesta reclamació (vegeu SEGRE d’ahir), tot i que la seua posició va totalment en contra de la línia que proposa ara el CGPJ.
Segons fonts coneixedores del procés, l’informe pretén canviar un sistema de partits judicials del segle XIX adaptat a la realitat actual i al context de crisi. En aquest sentit, van indicar que l’actual mapa judicial està dissenyat perquè cada partit atengui una població no inferior a 50.000 habitants i amb un radi de 15 quilòmetres. En canvi, les comunicacions i la tecnologia actual permetrien agrupar els tres partits mantenint una distància màxima d’una hora per a tots els veïns.
L’informe s’ha elaborat després d’un estudi realitzat sobre el terreny durant cinc mesos.

La proposta suscita crítiques d’advocats i procuradors

L’esborrany del Consell General del Poder Judicial, que s’aprovarà amb tota probabilitat al ple del pròxim dia 3, ha generat malestar entre advocats i procuradors que treballen a la seu judicial de Cervera, ja que consideren que desplaçar-se a Lleida és poc viable.
L’alcalde de la capital de la Segarra, Ramon Royes, va manifestar un «total desconeixement del tema», si bé va dir que «en aquests moments de crisi seria una molt mala notícia per a la ciutat, ja que els jutjats generen molta activitat». L’origen dels jutjats de Cervera es remunta al segle XIX i l’edifici està ubicat des de llavors en un antic col·legi menor de la Universitat. S’ha de destacar que el partit judicial de Cervera té dos jutjats i atén una població de poc més de 51.000 habitants, segons consta a l’informe del Consell General.
D’altra banda, el de Balaguer cobreix 66.018 habitants i el de Lleida (amb 12 jutjats), a 240.822.
En canvi, la reforma mantindria els partits del Prepirineu i el Pirineu: dos a la Seu d’Urgell, un a Solsona, un altre a Tremp i un a Vielha.
Els partits judicials també serveixen de base per a l’elecció dels diputats provincials als comicis municipals, de manera que cada partit té assignat un nombre de diputats proporcional a la població.

Crònica d’Helena Culleré i Xavier Santesmasses des de Lleida i Cervera
Font: SEGRE, divendres 27 d’abril del 2012 (enllaç)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s