Un de cada cinc ancians residents en geriàtrics catalans viuen lligats

Serveis socials · Equipaments
Segons un informe intern elaborat pel departament d’inspecció de Benestar Social · L’índex augmenta al 35% si només es compten els que tenen demència
Recomanació · L’estudi aconsella mesures alternatives a la subjecció com exercicis de psicomotricitat

Un 17,8% dels ancians residents en geriàtrics assistits de Catalunya viuen permanentment sotmesos a subjeccions físiques, moltes vegades de manera innecessària, xifra que comença a descendir per un augment de la sensibilització en el sector i les recomanacions del departament de Benestar Social.
Segons un informe intern titulat Ús racional de les contencions físiques, elaborat pel Servei d’Inspecció i Registre del departament, la xifra d’ancians que viuen lligats a les residències augmenta al 35,5% si només es compten els que tenen demència.
L’estudi recull dades de 150 geriàtrics privats i 14 de públics (un 16,3 per cent del total), en què resideixen 8.654 ancians, 4.353 dels quals tenen diagnosticada demència.
L’informe exposa que en les inspeccions s’ha detectat «un gran nombre d’ancians físicament subjectats de manera permanent, sobretot en geriàtrics, la majoria afectats d’algun tipus de demència».
Constaten que a Espanya l’ús de la immobilització és superior a altres països i destaquen que «de vegades, tot i que les famílies i els professionals teòricament hi estan en contra, no s’ho qüestionen a fons i se’n generalitza la pràctica».
L’informe de Benestar Social sobre els geriàtrics recorda que la legislació preveu pocs supòsits en què s’ha d’utilitzar la contenció física dels residents i recomana retirar «les mesures de subjecció inadequades, la incorporació d’activitats de dinamització o terapèutiques o l’atenció digna a la incontinència» per millorar el benestar dels ancians. Es proposen, a més, alternatives com l’estimulació física, amb passejades diàries, deambulacions assistides, exercicis de psicomotricitat o massatges. Així com la utilització de butaques ergonòmiques, l’increment dels canvis posturals i una revisió de l’estat de salut per esbrinar les causes reals que motiven les caigudes o l’agressivitat dels ancians.

Augmenten les «contencions físiques» al Segrià i el Sobirà

Entre els geriàtrics que va inspeccionar Benestar Social per elaborar l’informe sobre les «contencions físiques» als ancians residents n’hi ha alguns de la província de Lleida. Van inspeccionar cinc residències de la comarca del Segrià, dos del Pla d’Urgell, una del Pallars Sobirà i una altra del Jussà. L’informe destaca que el Segrià i el Sobirà trenquen la tendència a la baixa del nombre d’ancians lligats a les residències que es produeix al conjunt de Catalunya.
A les dos comarques hi ha hagut un «increment net de les contencions físiques» entre la primera i la segona visita dels inspectors i l’explicació és «el gran augment del nombre de residents d’un centre concret». Al Segrià van passar de 41 a 50 i al Sobirà, de 3 a 5. Al Jussà, van baixar de 31 a 24 i al Pla d’Urgell es van mantindre en 14.

Font: SEGRE, dilluns 30 d’abril del 2012 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s