La Generalitat deu més de cent milions d’euros als ajuntaments i consells de Lleida

Administració · Finances locals
Llum verda al ministeri d’Hisenda als plans d’ajust presentats per les capitals de comarca, excepte el del Pont de Suert · Balaguer i Solsona eludeixen dedicar els romanents de tresoreria a pagar deute
Sense plans · La Seu, Solsona, Vielha i Sort no requereixen plans d’ajust, segons els ajuntaments

La vicepresidenta de la Generalitat i consellera de Governació, Joana Ortega, va xifrar ahir el deute de la Generalitat amb els ajuntaments de Lleida en 59 milions d’euros, i amb els consells, de 42,5 milions. En una compareixença al Parlament, Ortega va reconèixer que l’Executiu català deu a ajuntaments i consells de Catalunya més de 550 milions d’euros (obligacions a 31 de desembre del 2011 actualitzades a l’abril): 281,5 a Barcelona; 116 a Tarragona; 101,5 a Lleida i 92 a Girona. Aquestes xifres, desconegudes fins ara amb aquesta precisió, es mitiguen amb les aportacions extraordinàries de les diputacions, que han avançat 211 milions a les administracions locals (16 a Lleida). La previsió de la Generalitat és saldar més deute en la segona quinzena de juny.
D’altra banda, el ministeri d’Hisenda ha avalat els plans d’ajust presentats per la majoria de les capitals de comarca excepte el del Pont de Suert, a l’ajuntament del qual ha demanat informació addicional.
Segons han confirmat els alcaldes, tenen el vistiplau per portar a terme les mesures d’ajust i sanejament els consistoris de Lleida, Mollerussa, Tàrrega, Balaguer, les Borges Blanques i Tremp, mentre que la Seu, Solsona, Vielha i Sort no van presentar cap document al no necessitar-ho, segons els respectius edils.
La confirmació d’aquests plans (que també han rebut ajuntaments com els d’Almacelles i Benavent de Segrià) habilita els ajuntaments per contractar crèdits a 10 anys per al pagament de factures a proveïdors. Els ajuntaments tenen ara fins al 15 de maig per aprovar la concertació d’aquestes operacions, que tindran un termini de devolució de 10 anys (els dos primers de carència) al 5% d’interès. A partir d’aquesta data, els proveïdors començaran a cobrar.
Només entre les capitals de comarca de Lleida el deu estimat amb els contractistes arriba als 37 milions (18,7 de Lleida ciutat). En el cas del Pont de Suert, l’alcalde, Albert Alins, va explicar que Hisenda ha sol·licitat aclariments sobre el pla d’ajust de l’ajuntament. Alins va confiar a superar aquest tràmit pròximament. Per la seua part, almenys els ajuntaments de Solsona i Balaguer han incorporat romanents de tresoreria als pressupostos per poder destinar-los a despesa corrent.

LA DADA

37 milions d’euros
És el deute reclamat pels contractistes als ajuntaments de capital de comarca a Lleida.

HISENDA LOCAL

Reformes
El Govern central ha aprovat en les últimes setmanes i mesos diversos decrets que tenen com a objectiu el dèficit zero a l’Administració pública. El pla de pagament a proveïdors habilita línies de crèdit a llarg termini a canvi de sotmetre’s a severs plans d’ajust que inclouen mesures com la reestructuració de les plantilles.
Seguiment
Les operacions de crèdit tenen l’aval de l’Estat, però si les entitats locals no segueixen els plans d’ajust o no paguen els crèdits, el Govern central cobrarà aquest deute de l’aportació als ajuntaments per la seua participació en els ingressos de l’Estat.
Estalvi
A més, els últims documents enviats a la Comissió Europea, pendents de desenvolupament, preveuen durs plans d’estalvi a les administracions locals per la via de suprimir competències impròpies i agrupar municipis. L’estalvi mínim seria en aquest cas de 3.500 milions.
Preocupació
Alcaldes de Lleida s’han mostrat preocupats per la possibilitat que se suprimeixin municipis depenent de la seua població. A Lleida, només cinc passen de 10.000 habitants i 162 dels 231 en tenen menys de 1.000.

Crònica d’Helena Culleré i agències des de Lleida
Font: SEGRE, dijous 3 de maig del 2012 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s