La sèrie “Gran Nord” debuta amb crítiques a Twitter i suport polític

TV3 · Estrena
La ficció obté un 41,6% d’audiència a Lleida, el doble que la mitjana de Catalunya

Gran Nord, la comèdia que TV3 va estrenar dilluns, és en boca de tothom. Per bé i per mal. La sèrie, que va registrar un bo 24,3% de share en el primer capítol – la millor estrena de ficció des del gener del 2008 – i un 41,6% a les comarques de Lleida, va causar un gran enrenou a Twitter, on els usuaris van criticar la imatge que va donar dels habitants del Pirineu, a més de l’accent dels personatges.
«Amb els primers cinc minuts de #GranNord ja n’he tingut prou. Segons TV3, la gent de poble és imbècil, per defecte», va comentar @gcapdevila, que, minuts abans, mostrava la seua emoció per «comprovar si TV3 subtitularà també el dialecte pirinenc». Per la seua part, @Poquicoses comentava: «Un dia la gent dels pobles de Catalunya vindrà a Barcelona i ens matarà a tots. I amb raó.»
Just al contrari opinen acadèmics com Ramon Sistac, filòleg i expert en dialectologia de la UdL, que destaca que s’ha creat «un model de llengua nord-occidental amb tocs de muntanya, cosa que no és equivalent al pallarès». Segons Sistac, l’equip que va assessorar lingüísticament la sèrie, del qual forma part, va voler que el tractament de la llengua fos «un element més, però sense tindre-hi un paper central». En aquesta línia també es posiciona l’escriptor pallarès Pep Coll, que creu que la sèrie «només intenta crear un món nou, coherent i diferent a l’urbanita» i, a més, «ho aconsegueix».
També defensa la sèrie el president del consell del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís, a l’argumentar que «fa una promoció del paisatge i el medi natural, sense enganys», i amb referència a les crítiques que ha rebut la trama, recorda que «no s’ha d’oblidar que és una comèdia». L’alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, també aposta per buscar-hi el costat positiu. «TV3 creu en una sèrie que promou els paratges del Pallars. Si crida el turisme, benvingut sigui.» Tot i així, va reconèixer que els nens de la comarca estan dolguts perquè «ens mostren provincians». Gran Nord està produïda per Veranda, del lleidatà Carles Gené, i amb els actors locals Marta Romero i Eduard Muntada.

Més informació: Gran Nord
Font: SEGRE, dimecres 9 de maig del 2012 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s