El Pallars Sobirà lidera el consum de mitjans en català

Llengua · Estudi
L’audiència a Catalunya de premsa, ràdio i TV en aquesta llengua arriba al 74,5%

El Pallars Sobirà lidera a Catalunya el consum de mitjans de comunicació en llengua catalana, amb un 34% per sobre de la penetració mitjana catalana. Aquesta és una de les dades de l’estudi presentat ahir a Barcelona per l’Institut d’Estudis Catalans, basat en el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura del 2011. Els resultats indiquen que el nombre de persones a Catalunya que consumeixen almenys un mitjà de comunicació en català al dia (entre premsa, revistes, ràdio i televisió) és 4.795.000, és a dir, un 74,5% de la població. Totes les comarques lleidatanes se situen per sobre de la mitjana, d’entre les quals també destaca el Pallars Jussà (27% més), el Solsonès (26%) i les Garrigues i la Noguera (24%). Per contra, al Segrià se situa a la cua a Lleida, amb només un 9% per sobre de la mitjana catalana.
S’ha de recordar que, segons les últimes dades del Baròmetre de la Comunicació, el diari SEGRE frega els 120.000 lectors, 81.000 dels quals són de l’edició en català, que dobla així el públic de l’edició en castellà. El diari és el quart generalista editat a Catalunya. I, en l’àmbit televisiu, Lleida TV és la cadena local més vista entre els lleidatans, amb 28.000 telespectadors de mitjana diària.
D’altra banda, l’estudi presentat ahir indica que un milió d’habitants consumeixen diaris en català cada dia; uns 2,1 milions hi consumeixen revistes, ràdio o Internet, i 3,5 milions veuen televisió en català, xifra que converteix aquest mitjà en la millor via de difusió per a aquesta llengua. De tota manera, malgrat la clara evolució a l’alça en els últims anys, el consum de mitjans de comunicació en castellà a Catalunya segueix per sobre.

El 10 per cent de parlants de castellà es passa al català

El 10% dels catalans que tenen el castellà com a llengua materna es passa al català al llarg de la seua vida i l’adopten com a primer idiomoa, segons l’estudi presentat ahir a l’IEC. Entre les raons que faciliten aquest pas, hi ha un alt nivell d’estudis – els universitaris parlen més català que la mitjana -, l’origen geogràfic familiar – ja que la capacitat d’atracció d’aquesta llengua és més elevada entre els nascuts a Espanya que entre els immigrants d’altres països – i el sentiment nacionalista. «Malgrat les traves, l’ús del català va més enllà», va resumir el coordinador de l’estudi, Joaquim Torres, que va concretar que entre els 7,5 milions d’habitants, el 50,6% tenen el castellà com a idioma d’identificació, davant del 42,4% que s’identifiquen amb el català i el 6,6% que ho fan amb un altre idioma.

CONSUM DE MITJANS EN CATALÀ

Pallars Sobirà
Audiència 7.000
Índex 134

Mitjana Catalunya
Audiència 249.000
Índex 101

Font: SEGRE, dijous 10 de maig del 2012 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s