Xollar a l’antiga

Per Sant Joan, Sort mostra com es xollava amb tisora en una festa que no oblida ni la foguera ni la revetlla
Escapades · Per Sant Joan, xollada d’ovelles a Sort
Ja queden pocs xolladors que puguin explicar com treballaven les colles quan hi havia molts més pastors i ramats d'”auvelles”
Reportatge · Xollada d’Auvelles amb Tisora a Sort
Per Sant Joan, Sort recorda un ofici lligat als ramats i a la primavera

No fa tant de temps, era habitual que, a meitat del mes de maig, les colles de xolladors es moguessin pel Pallars fent feina. «Abans hi havia moltes ovelles, sobretot cap a la zona de Llessui. El cap de la colla calculava els xolladors que havia d’enviar a cada pastor pel ramat que tenia. La temporada acostumava a durar un mes», explica Josep Colom, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sort i fill de xollador. «Ara de xolladors autèntics en deuen quedar mitja dotzena. Per això ja fa vint-i-tres anys que vam començar a organitzar les demostracions de xollar amb tisora per Sant Joan. Si no es fessin aquestes festes ni se’n parlaria, d’aquest ofici», assegura en Josep.

Cicle anual

Les colles estaven formades pel cap, que feia els tractes, distribuïa la feina i pagava els jornals; els xolladors, que esquilaven les ovelles; els pessoladors, que eren els encarregats de lligar les quatre potes de les bèsties i acostar-les al xollador; els ensacadors, que arreplegaven la llana, feien el velló i l’ensacaven, i el carborenet, el noi que portava el carbó que es posava per evitar que s’infectessin les ferides en el cas que el xollador pessigués l’ovella amb les tisores. La jornada de la xolla, tot i ser de molta feinada, era considerada un dia de festa gran. Els xolladors necessitaven entre vuit i deu minuts per xollar l’animal i en cada jornada acostumaven a enllestir unes 50 ovelles. La maquinària actual permet xollar una ovella en poquíssim temps.
La feina del pastor segueix un cicle anual. A l’hivern els ramats es queden prop dels pobles, a la primavera es xolla, a l’estiu es puja el bestiar cap amunt a les muntanyes i a la tardor es fa la tria per tornar les ovelles a cada ramat.
El Museu dels Pastors de la Vall d’Àssua, a Llessui, homenatja aquesta feina. «El museu està distribuït en diferents espais, on es presenta la vall d’Àssua; els tres protagonistes: el pastor, el gos d’atura i l’ovella xisqueta; i el cicle anual de l’ovella», explica Maria Pou, tècnica d’Ús Públic i Educació Ambiental del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que hi afegeix: «Des del museu proposem activitats guiades relacionades amb la feina que es fa en cada estació. A l’hivern acompanyem un pastor i aviem el bestiar; a la primavera assistim a la xollada; a l’estiu pugem en cotxe a la muntanya per veure com els pastors donen la sal als animals i després baixem a peu fins al poble, i a la tardor veiem com es fa la tria per refer els ramats». El Museu dels Pastors participarà a la Festa de la Xollada amb una activitat per a la mainada que es diu L’Àssua i els seus amics.

Aposta de futur

Des de fa uns anys, a la comarca es desenvolupa el projecte Grípia, que té com a objectiu garantir el relleu generacional de les explotacions agrícoles i ramaderes de muntanya. Per aconseguir-ho es treballa des de cinc vessants diferents entre els quals hi ha l’escola de pagesos i pastors, un banc de terres i la comercialització de la llana.
«L’escola ja ha tancat tres cursos amb 51 joves que han acabat els estudis, i quaranta d’ells segueixen vinculats al sector», explica Vanessa Freixa, tècnica del projecte Grípia, que també destaca la feina duta a terme des de l’Associació Obrador Xisqueta. «En tres campanyes hem comprat 40 tones de llana d’ovella xisqueta a 25 pastors dels Pirineus. La idea era pagar la llana a un preu justs perquè el pastor no hi perdés diners, ajudar a revalorar la seva feina i formar artesans locals. De retruc hem trobat un nínxol de mercat i ens hem convertit en el principal proveïdor de l’Estat de llana per als artesans.»

Sort i els esports d’aventura

Els 15 nuclis de població de Sort estan situats a banda i banda del riu Noguera Pallaresa, bressol del piragüisme d’aigües braves i dels esports d’aventura. Actualment diverses empreses ofereixen activitats com el ràfting, hidrospeed, descens de barrancs, senderisme, excursions a cavall, pònting… La capital del Pallars Sobirà disposa del segell de Destí Turístic Esportiu de Catalunya.

PER ARRIBAR-HI

En cotxe
Per arribar-hi en cotxe es poden utilitzar les carreteres N-260 i la C-13. Hi ha servei de bus amb Barcelona i Lleida.
En tren
El poble no té estació, la més propera és a la Pobla de Segur.

DADES D’INTERÈS

Dates
Del 22 al 24 de juny
Agenda
La festa comença aquest divendres amb les jornades de transhumància, medi ambient i turisme de l’Alt Pirineu i Aran, que en aquesta ocasió estan dedicades a la Transhumància i les vies pecuàries a Catalunya. Dissabte, Núria Garcia presentarà el seu llibre Nou viatge al Pirineu i a la nit hi haurà sopar, ball i foguera en la revetlla de Sant Joan.
Diumenge, durant tot el dia, es podrà visitar la fireta de productes artesans. Els més petits estan convidats a participar a l’activitat L’Àssua i els seus amics. A migdia es farà la xollada d’auvelles amb tisora al parc del Riuet. La festa es clourà amb ball.
Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà
Camí de la Cabanera, s/n. Sort
Telèfon 973 621 002
www.pallarssobira.info
Punt d’Informació Municipal de Sort
Av. Comtes del Pallars, 21
Telèfon: 973 620 544
www.sortturisme.cat
Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua – Centre d’Informació de Llessui
Estiu (1/07 al 31/08): de 9 a 14 i de 15.30 a 17.45. Hivern (1/09 al 30/06): de 9 a 14 i de 15.30 a 17.45. Diumenge i festius, tancat a la tarda.
Escoles de Llessui, s/n
Tel. 973 621 798
www.parcsdecatalunya.net

Més informació: Ajuntament de Sort
Crònica de Maria José Ramos

Font: SORTIM, núm. 336, 22/06/2012 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s