Els Nanos de Tarragona, J.M. de Sagarra i Alins de Vallferrera

La nissaga dels Senyors del Ferro del Pirineu
Els Castellarnau foren els propietaris de 3 fargues, dos a la Vallferrera i una a Llavorsí, i gaudiren d’una notable prosperitat

Els Castellarnau són un llinatge que s’endinsa en temps pretèrits molt llunyans. Allà en algun indret de la Ribalera, en terres pallareses, damunt de penyals i roques cantelludes, envoltades d’alzines i pins, reposen les ruïnes abandonades i solitàries del poble de Castellarnau.
D’aquest racó pirinenc sorgí una família ferrenya que ha lliurat a la història senyors medievals que serviren als comtes de Foix com a vescomtes de Castellbó, cavallers que brandaren escuts d’armes, uns que s’enfrontaren als hugonots, altres que esdevingueren servidors de Carles V i el seu fill Felip II, al servei dels quals moriren pare i fill en la persecució dels bandolers per terres de la Cerdanya, un que assistí a les Corts de Monsó de 1585 i morí a mans de bandolers, alguns que elegiren el camí de servir Nostre Senyor, i molts altres que trescaren per aquestes muntanyes darrera d’óssos i isards.
Durante gairebé dos segles, justament des del 1665 fins el seu declivi el 1872, els Castellarnau foren els propietaris de 3 fargues, dos a la Vallferrera i una a Llavorsí, i gaudiren d’una notable prosperitat, els grans industrials del Pirineu català de ponent, els senyors del ferro.
Al llarg d’un temps tan dilatat aquesta família pirinenca sempre va actuar a l’escenari pallarès de la Vallferrera, cap a la Vall de Tost, a l’Urgellet, i també a les Valls d’Andorra.
De sobte un dels seus membres, Carles de Castellarnau, ho capgira tot i apareix a la ciutat de Tarragona fugint d’amors impossibles i, també, per vetllar pel negoci familiar, pel ferro que viatjava carregat sobre els rais que conduïen aquells esforçats raiers que cantà Mn. Cinto Verdaguer pels rius de la Noguera de Vallferrera, la Noguera Pallaresa, el Segre i, finalment, per l’Ebre fins a Tortosa.
Del matrimoni de Carles de Castellarnau amb Maria de Magrinyà nasqué l’home de qui us vull parlar, Josep Antoni de Castellarnau i Magrinyà, que fou besavi d’una de les grans figures de la literatura catalana, l’escriptor Josep Maria de Sagarra i Castellarnau, i que va esdevenir tot un personatge a la imperial Tàrraco dels primers decennis del segle XIX en fer que aquesta ciutat disposés de port de mar abans que Reus, que optava pel port de Salou. També fou diputat a les Corts de Cadis el 1812 i el primer alcalde constitucional de Tarragona. I pels seus serveis el rei li concedí l’orde de Carles III, títol orgull de la família.
Tarragona no ha esborrat el record de l’home que li proporcionà el ferro necessari per resistir l’envit de les tropes napoleòniques. Actualment, acompanyat de castellers, gegants i gegantons, per festes surten al carrer els Nanos Vells, que és com anomenen els tarragonins els 13 capgrossos modelats a mitjans del segle XIX. Un d’ells, el Marquès, certament el preferit per l’alcalde Ballesteros, dóna vida al nostre home, de bres pallarès, de la nissaga dels senyors del ferro de la Vallferrera, Josep Antoni de Castellarnau i Magrinyà.
Els Marquesos dels Nanos Vells de Tarragona, Josep Antoni i senyora, assistiran els propers 7 i 8 de juliol a la III Fira del Ferro del Pirineu que tindrà lloc a Alins i, gairebé 200 anys després, Josep Antoni de Castellarnau passejarà pels carrers d’Alins i observarà amb nostàlgia i agraïment el paisatge del Bosc de Virós, d’on va extreure el mineral de ferro i els pins i faigs que alimentaven les flames que el fonien per obtenir ferro.
Me n’oblidava. Joan de Sagarra i Devesa, amic, escriptor cultíssim, articulista de La Vanguardia i enamorat d’Espot i de la gastronomia pallaresa, és besnét del Marqués, del senyor del ferro, Josep Antoni de Segarra i Magrinyà… Passa el que diem al Pallars: D’on no hi ha sang no en surten botifarres.

Més informació: Boscos de Ferro
Text d’Agustí López i Pla, President del Parc Natural de l’Alt Pirineu
Font: LA MAÑANA, dijous 5 de juliol del 2012 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s