Estrena del museu de Capdella

Patrimoni · Tecnologia
Inauguren nous espais del Museu Hidroelèctric, que explica l’electrificació del Pirineu · Exposició permanent i exterior, locomotora i funicular

El Museu Hidroelèctric de Capdella, al Pallars Jussà, inaugurarà demà dissabte els nous espais d’aquest equipament que aprofita les infraestructures d’una central que va començar a funcionar al gener del 1914 i que es va convertir en la primera productora industrial d’electricitat per als consumidors de Catalunya. El projecte museístic es va posar en marxa el 2002 i en aquests últims anys ha anat creixent dins la xarxa territorial de centres inscrits al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya de la Generalitat. El director dels serveis territorials a Lleida d’Empresa i Ocupació, Octavi Miarnau, té previst estrenar els nous espais i atractius d’aquesta infraestructura museística, des de l’exposició permanent fins a les peces exposades a l’exterior del recinte, passant per l’interior de la central, la forja, la locomotora i el funicular de l’estany Gento.
Aquesta inauguració s’emmarca dins les activitats de celebració del centenari de l’inici dels treballs de construcció de la central hidroelèctrica, que van començar el 2011. S’ha de recordar que la construcció i posada en marxa d’aquesta central, promoguda pel diputat Emili Riu, nascut a Sort, va ser una obra colossal en la seva època, que va necessitar l’esforç de milers de treballadors perquè es fes realitat. En aquest sentit, la visita guiada a la central permet conèixer a través de nombrosa documentació gràfica històrica i material elèctric els tres actors que van intervindre en aquesta empresa èpica: el territori de muntanyes i llacs de la Vall Fosca, la tecnologia que va fer possible aquesta obra i la determinació humana que va encoratjar tot el projecte fa un centenar d’anys. La visita acaba a l’interior de la central, on el públic pot observar les màquines, encara en funcionament.

El projecte es va iniciar el 2002 i l’any passat va rebre 4.200 visites

El projecte del Museu Hidroelèctric de Capdella va arrencar fa deu anys i ha crescut de forma gradual amb nous espais i maquinària recuperada, cedits per ENDESA. Per la seua part, el fons documental del museu està format per més de 500 peces de material elèctric, el conjunt de la central hidroelèctrica i un arxiu fotogràfic de 1.500 imatges.
Aquest museu, que l’any passat va rebre 4.200 visitants, disposa d’una àmplia oferta didàctica de visites guiades, tallers i cursos per a tots els nivells educatius, i compta amb un equip de cinc guies interpretadors, la majoria extreballadors de la central.

Més informació: Museu Hidroelèctric de Capdella
Font: SEGRE, divendres 13 de juliol del 2012 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s