Els camins de la imaginació

Llibres per llegir-los i per veure’ls
Rutes per rememorar in situ els paisatges d’obres literàries
Un fenomen creixent · De Zafón a Gironell, la llista de llibres que han generat rutes segueix augmentant
Escriptor i guia · Les rutes són guiades per professionals i fins i tot pels mateixos autors de les obres
L’univers de Cabré · “Les veus del Pamano” té una edició especial amb rutes a peu, en cotxe o bicicleta
Iniciativa editorial · Davant de l’èxit, 3 I 4 ha creat la campanya “Viatja amb els teus escriptors”

A la cantonada d’Aribau amb Consell de Cent continua penjada la placa que recorda que Carmen Laforet va imaginar en un d’aquests pisos ombres i esclats de les vides dels seus personatges de Nada, la novel·la amb què guanyaria el premi Nadal. Hi ha una altra manera d’entendre el que expliquen els llibres: es tracta de veure’ls en lloc de llegir-los. Molts són els títols que conviden a un recorregut geogràfic i històric. De vegades les rutes són guiades pels mateixos autors o per professionals, a partir de trobades amb els lectors; en d’altres ocasions només s’adjunten mapes als llibres i cada lector ressegueix el camí a la seva manera.
La llista de llibres que han generat rutes literàries és gran i van afegint-s’hi cada dia més. Recollim alguns títols sota el segell de Grup 62: Quan érem feliços, de Rafel Nadal, proposa un recorregut per Girona gràcies a l’edició especial de Destino que inclou un mapa amb els recorreguts de la infantesa del periodista i escriptor gironí, racons de la Costa Brava descrits per aquest professional, fill de família nombrosa, que recupera la memòria de la postguerra. Compta ja amb sis edicions i 30.000 exemplars venuts d’un llibre que va guanyar el premi Pla.
La metgessa de Barcelona, de David Martí, ofereix escenaris barcelonins del segle XVI, des d’una ruta que s’adapta segons les necessitats del grup que vulgui realitzar-la. Encara que a l’estiu aquesta activitat cessa, es reprendrà durant la Setmana del Llibre en Català, el proper dia 15 de setembre, a la tarda. La inscripció va a càrrec dels mateixos organitzadors. L’autor, David Martí, molt actiu en Facebook i Twitter, ha arribat a organitzar programació de visites des de la mateixa xarxa.
Els anys robats, de Tània Juste, proposa un itinerari per Santa Margalida i els Monjos; el llibre és una invitació a visitar el museu Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria, de recent factura. Hi ha la intenció d’iniciar una visita al museu a partir del llibre.
El pont dels jueus, de Martí Gironell (en castellà, publicat per El Andén), posa la seva mirada a Besalú i els seus seguidors poden gaudir d’una ruta literària a través de l’oficina de turisme d’aquesta localitat. L’home del pijama de seda, de Màrius Carol, torna a Palamós, El secret de Picasso: Horta de Sant Joan, de Francesc Miralles (en castellà editat per Umbriel), s’explica amb una edició especial que inclou el mapa de les Terres de l’Ebre. Rere els murs, de Núria Esponellà (en castellà editat per Roca) pot rememorar-se a través d’una visita guiada que ofereix el monestir de Sant Pere de Rodes.
Si algú vol convertir en realitat les pàgines de L’ombra del vent, de Ruiz Zafón (Planeta) o La catedral del mar d’Ildefonso Falcones (Grijalbo), Icono Serveis Culturals ofereix un passeig d’unes dues hores i mitja per les seves localitzacions, una manera de donar sortida a les rutes culturals més barcelonines. Entre els recorreguts que poden realitzar-se, guiats per un professional, s’inclou també Paraules d’amor, de David Escamilla, amb una ruta literària gestionada per Atrápalo.
Casos singulars són, expliquen els seus editors, els llibres de Jaume Cabré. Senyoria, de la qual existeix una edició acadèmica amb rutes de seguiment geogràfic d’aquesta novel·la del 1991, o Les veus del Pamano (Proa i, en castellà, Destino) de la qual es va realitzar una edició especial que incloïa la proposta de quatre rutes literàries per diversos racons del Pallars, a peu, amb cotxe o amb bicicleta, que conformen la geografia de la novel·la.
L’ajuntament de Sort ofereix una pàgina web (www.valldassua.cat) amb rutes del Pamano i també de les obres de Maria Barbal, entre d’altres autors. Es tracta del projecte batejat La Vall d’Àssua, un paisatge de novel·la. Aquestes iniciatives s’apliquen no només als llibres de recent aparició. És una manera de donar una segona vida als títols que ja porten anys publicats.
Està previst que, a començaments d’agost, es realitzi una trobada amb els lectors de Jo confesso, l’últim èxit de Jaume Cabré, al monestir de Sant Pere del Burgal. L’organització anirà a càrrec del Parc Natural de l’Alt Pirineu i de l’Ajuntament de la Guingueta d’Àneu. El web de Biblioteques de Barcelona ha ofert, durant anys, un ampli ventall d’itineraris literaris per descobrir rutes a peu per la ciutat o itineraris virtuals que poden recórrer des de l’ordinador de casa.
Viatjar amb els mateixos escriptors és una altra opció que neix amb la campanya Viatja amb els teus escriptors, una iniciativa de l’editorial Tres i Quatre, pensada per a l’estiu, amb la finalitat de potenciar l’activitat literària. Es tracta d’acompanyar a un escriptor per un recorregut, un paisatge personal, prèviament escollit. A la llista figuren els següents escriptors: Castelló, per Joan Francesc Mira (22 d’agost), Xàtiva, per Xavier Aliaga (24 d’agost), Vilafranca del Penedès, per Jordi Llavina (24 d’agost), Alacant segons Joaquim Canturla (25 d’agost), Barcelona per Carles Duarte (28 agost), la Borriana de Joan Garí (29 d’agost), València a càrrec de Rafael Gomar (30 d’agost), Algemesí per Vicent G. Escartí (31 d’agost), Bétera amb Raquel Ricart (1 de setembre) i, finalment, Esplugues de Llobregat per Melcior Comes el dia 2 de setembre. El funcionament és fàcil: n’hi ha prou amb adquirir un llibre de l’autor escollit, abans del 29 de juliol, des de la pàgina web de l’editorial i consultar les dates de les visites d’autors. Els passejos es realitzaran, preferiblement, cap al tard.

Més informació: La Vall d’Àssua i el Batlliu, un paisatge de novel·la
Crònica de Núria Escur des de Barcelona
Font: LA VANGUARDIA, diumenge 22 de juliol del 2012 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s