Descobrint Aigüestortes a l’estiu

Natura · Activitats
Centenars de turistes participen en la quarantena d’activitats que organitza el parc durant el juliol i l’agost · «Exerceixen» de pastors per un dia, disfruten de nits estelades o descobreixen la natura

Als mil i un atractius que ofereix cada dia de l’any el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, un dels principals reclams turístics de Lleida per antonomàsia, s’hi sumen durant els mesos d’estiu activitats organitzades que permeten conèixer altres aspectes d’aquest espai natural. Són en total una quarantena de tallers, alguns de gratuïts i altres de pagament, que el parc organitza des de la dècada dels noranta, però que han augmentat en nombre des de llavors i també s’han anat perfeccionant fins a atreure centenars de lleidatans i turistes, alguns d’estrangers, durant les vacances estivals.
Hi ha activitats per a tots els gustos, ja que s’ofereixen excursions per conèixer paratges, altres que permeten descobrir alguns animals que habiten al parc o bé posar-se a la pell de pastors i també passejades per indrets que han inspirat obres literàries.
Algunes d’aquestes activitats ja són un clàssic, com la pujada, des de Boí o des d’Espot, al coll del Portarró, on s’uneixen les dos valls principals del parc, o les nits astronòmiques, que també es troben entre les preferides. No obstant, una de les que tenen més èxit entre els turistes és la que permet exercir de pastor per un dia i conèixer més a fons aquest ofici. Així, els participants caminen amb un guia i els pastors de la vall fins a les saleres del Montsent, lloc on cada quinze dies es dóna sal als ramats d’ovelles.
En el transcurs dels anys, el parc ha anat incorporant noves activitats a la seva agenda estiuenca. Entre aquestes, les anomenades nits de muricecs, en què els turistes descobreixen sons, misteris i llegendes sobre aquests animals i participen en un seguiment de l’espècie.
També és recent un itinerari a la Coma dels Estrets, a la Val d’Aran, per descobrir uns avets gegants.
En les activitats d’Aigüestortes, que també s’organitzen al llarg de tot l’any, no hi falten els cicles de cine, els itineraris de natura ni les exposicions.

ELS TALLERS

Pastor per un dia
25 d’agost i 8 de setembre: Des de Llessui, sortides fins a les saleres del Montsent amb un guia i pastors de la vall.
Camins vius
29 d’agost: Sortides des de Boí, Espot, Senet i Llessui per cobrir diferents trams dels camins recuperats al parc.
Les veus del Pamano
Agost: Sortides des de Llessui, a les 10.30 hores, per recórrer el poble i la vall d’Àssua i conèixer els escenaris d’aquesta obra de l’escriptor Jaume Cabré.
Exposicions
Agost: Al Centre de Recuperació de Fauna del Pont de Suert, exposició sobre el parc.
Més informació
Totes les activitats requereixen reserva prèvia. Pot fer-se trucant als telèfons: 973 696 189 (Boí), 973 624 036 (Espot), 973 621 798 (Llessui) o 973 698 232 (Senet). Més informació a www.gencat.cat/parcs/aiguestortes.

Crònica de Rebeca Ríos des de Lleida
Font: SEGRE, dijous 23 d’agost del 2012 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s