El Sobirà arriba a un acord amb taxis i busos per iniciar el curs amb transport escolar

Ensenyament · Polèmica
Els empresaris del sector, que van amenaçar de deixar sense servei 435 nens, cobraran part del que se’ls deu · Les dos parts van acordar repercutir en dos cursos la rebaixa dels contractes en un 10%
El pacte · Les dos parts van arribar a un acord «intermedi» per solucionar la crisi del transport a la comarca

El consell comarcal del Pallars Sobirà i els propietaris de taxis i autocars van arribar ahir a un acord perquè aquests últims prestin el transport escolar a partir de l’inici del curs el dia 12 per als 435 alumnes que s’han de desplaçar dels seus pobles fins a les escoles. D’aquesta forma, el col·lectiu fa marxa enrere en la seua amenaça de no atendre el servei per impagament de quatre mesos i per la reducció d’un deu per cent del preu dels contractes per al nou curs.
El president del consell, Llàtzer Sibís, va indicar que les dos parts han arribat a un pacte «intermedi». Taxistes i propietaris d’autocars cobraran abans del dia 12 dos dels quatre mesos que se’ls deu (uns 160.000 euros, aportats un 75 per cent amb fons propis del consell i un 25 amb una transferència recent del Govern). Els altres dos mesos, va dir Sibís, s’abonaran quan la Generalitat faci efectiva la transferència al consell per sufragar aquest servei (a més de l’impagament del Govern per sufragar aquesta prestació, el servei també arrossega un dèficit de fa alguns anys).
L’altre acord al qual es va arribar és que la reducció del 10 per cent en el preu dels contractes no s’aplicarà totalment a partir del curs que ve, sinó que es farà de forma gradual durant dos exercicis: un 5 per cent de reducció per a les classes que s’inicien ara i l’altre 5 per cent en el curs següent, el del 2013-2014.
L’amenaça de deixar els 435 nens sense transport va transcendir divendres passat, quan els propietaris dels taxis i autocars van acordar no prestar el servei. La rebaixa del 10 per cent en el que perceben va ser la gota que va fer vessar el vas després de l’impagament dels serveis prestats en els mesos de març, abril, maig i juny. L’acord també estableix que no hi haurà cap canvi en les quaranta línies actuals i que es mantindran els contractes amb els propietaris dels taxis i autocars, uns vint-i-cinc.

Una prestació del consell però que paga la Generalitat

El transport escolar és un servei que gestiona cada consell, però que paga la Generalitat amb transferències a cada ens comarcal. El Govern, no obstant, no ha abonat els diners per fer efectiu el cobrament dels últims quatre mesos d’aquest curs. La proposta de reducció del 10 per cent, a més, parteix de la mateixa Administració autonòmica. La majoria de consells devien el passat mes d’agost fins a sis mensualitats a les concessionàries a causa del retard de pagaments de la Generalitat.

AFECTATS I LES SOLUCIONS

435 alumnes
Serien els afectats per la suspensió del servei del transport escolar, amenaça que van fer pública taxis i autocars divendres.
40 línies
El servei de transport escolar del Pallars Sobirà inclou un total de 40 línies per portar els alumnes dels seus pobles a les escoles.
2 mesos
El consell pagarà 2 dels 4 mesos que es deuen als transportistes del passat curs. La resta, quan arribin diners de la Generalitat.
100% de rebaixa en dos anys
La rebaixa del deu per cent en els contractes als transportistes s’aplicarà en dos cursos i no en un de sol com es va plantejar.

Crònica de Jordi Gabernet des de Sort
Font: SEGRE, dijous 6 de setembre del 2012 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s