L’inici de curs més mogut

El curs escolar començarà aquest any més mogut que mai. El dia 12 tornaran a les aules els alumnes d’infantil i primària i alguns centres de secundària (la majoria començaran el 13) i professors i pares l’estrenaran amb una seguda i una concentració de protesta contra les retallades. A més, desplegaran pancartes als col·legis i instituts.
Tornada a les aules · Curs 2012-2013
Segudes, pancartes als centres i concentracions de protesta centraran el primer dia de classe · Vint-i-sis instituts estrenen jornada intensiva i gairebé tots oferiran activitats a la tarda
Dos dies · Aquest any, el curs comença escalonat, el dia 12 per a infantil i primària i el 13 per a la majoria d’instituts
Varietat horària · Cada centre amb jornada intensiva s’organitzarà el seu horari, però tots entre les 08.00 i les 15.00

En peu de guerra o amb normalitat. Així és com començarà el curs 2012-2013 dimecres que ve a Lleida segons qui ho expliqui. Per al director dels serveis territorials d’Ensenyament, Miquel Àngel Cullerés, serà un inici de curs «normal» perquè tots els centres obriran amb la plantilla «adequada», mentre que per a docents i pares serà el més mogut dels últims anys. I és que ja a primera hora del dia 12 hi ha convocada una seguda d’interins i substituts davant del col·legi Pràctiques I per protestar contra la reducció de professorat i a la tarda, una concentració a la plaça de la Paeria per «empaperar» l’ajuntament de groc, el color de la protesta contra les retallades educatives. A més, cada centre es mobilitzarà a la seua manera, per exemple, penjant pancartes a les façanes.
La comunitat educativa vol mostrar d’aquesta manera el seu rebuig a les retallades i donar continuïtat a l’acampada escolar que pares i alumnes van protagonitzar al juny. Els sindicats docents critiquen que les baixes no siguin substituïdes des del primer dia, així com la pèrdua de llocs de treball que ha suposat l’increment d’una hora lectiva de tot el professorat (25 hores setmanals a primària i 20 a secundària). Això ha suposat que interins que abans treballaven tot el curs ara tinguin feina més esporàdicament. I per als substituts encara és pitjor. Ensenyament admet una pèrdua de 150 docents, davant d’un increment de 1.500 alumnes.
La Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes (Fapac) també censura aquesta situació, així com l’augment d’alumnes per classe, encara que Ensenyament assegura que un 90% de grups de primària mantindran els 25 nens com fins ara i un 75% d’ESO, els 30.
De fet, el portaveu a Lleida de la Fapac, Ismael Alfaro, va apuntar que «algunes aules estaran massa plenes i d’altres, mig buides, i això denota mala gestió». També va reclamar mesures contra el fracàs escolar «i més pes dels pares als consells escolars».
A més, el curs començarà amb novetats organitzatives com ara la implantació de la jornada intensiva matinal a l’ESO a la majoria d’instituts. Ensenyament va determinar que les classes no podien començar abans de les 08.00 hores ni acabar després de les 15.00. Dins d’aquesta forquilla, l’organització és molt variada. Per exemple, al Torrevicens de Lleida les classes començaran a les 08.45 i finalitzaran a les 14.50, amb esbarjos de 10.35 a 10.55 i de 12.45 a 13.00 hores. Al Terres de Ponent de Mollerussa, seran de 08.00 a 14.00 i al Guindàvols, de 08.30 a 14.30 amb un únic esbarjo de 30 minuts, mentre que a l’institut d’Alcarràs les classes es faran de 08.30 a 14.35 amb dos descansos. Gairebé tots els centres disposaran d’activitats extraescolars a la tarda, part de les quals organitzades per les AMPA, i també tindran oberta la biblioteca. El gruix de les activitats començarà a finals d’aquest mes o principis d’octubre i, segons diversos centres, no costaran més d’uns 80 euros per curs. En algun cas, el preu serà mínim, ja que al Joan Oró hi haurà alguna activitat que només costarà 3 euros si la família paga la quota de l’AMPA i 30 si no hi està associada. Un dels pocs centres on gairebé no hi haurà activitats extraescolars és l’institut La Serra de Mollerussa, que només les oferirà una tarda a la setmana, i al Terres de Ponent n’hi haurà dimarts i dijous.
La jornada intensiva també comportarà que part dels centres suprimeixin el servei de menjador. És el cas de l’institut d’Alcarràs, que només es plantejarà tornar a oferir-lo si hi ha demanda; el Torrevicens, on els que s’emportin el menjar de casa podran quedar-se a la cafeteria; i La Serra i el Terres de Ponent de Mollerussa, que han optat per les carmanyoles. En canvi, d’altres, com el Ronda o el Joan Oró, el mantindran.

DADES

68.463 alumnes
D’educació infantil, primària, ESO, batxillerat, FP, FQPI (programes per als que aproven l’ESO) i règim especial.
4.648 docents
Segons Ensenyament, hi haurà 2.563 mestres a primària que faran 25 hores setmanals de classe i 2.085 a secundària, amb 20 hores.

JORNADA COMPACTADA

Classe només de matí a l’ESO en 26 instituts
A Lleida ciutat, tindran jornada intensiva els instituts Caparella, Guindàvols, Joan Oró, Josep Lladonosa, La Mitjana, Manuel de Montsuar, Maria Rúbies, Màrius Torres, Ronda, Gili i Gaya i Torrevicens. També els d’Alcarràs, Canigó d’Almacelles, Els Planells d’Artesa de Segre, Ermengol IV de Bellcaire d’Urgell, La Serra i Terres de Ponent de Mollerussa, la Pobla de Segur, el Pont de Suert, Seròs, Joan Brudieu de la Seu d’Urgell, Hug Roger III de Sort, Torrefarrera, Tremp i Vielha.

Més informació: INS Hug Roger III
Crònica de J. Martí i S. Espín des de Lleida
Font: SEGRE, diumenge 9 de setembre del 2012 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s