Vielha, “Las Vegas” de Lleida en bodes

Ordenances · Matrimonis
Tres de cada quatre celebracions són de parelles foranes · L’ajuntament aprovarà aquesta setmana una taxa de 100 euros per cerimònia, com fan la majoria de capital de la província

Vielha s’ha convertit en Las Vegas de la província de Lleida pel que fa a casaments. L’alcalde, Àlex Moga, va explicar ahir que el 75 per cent dels més de 40 enllaços civils anuals de mitjana que tenen lloc a l’ajuntament de la capital de la Val d’Aran són de parelles no empadronades al municipi. «Moltes escullen Aran com a destinació turística, atractiva també com a escenari per a l’enllaç», va dir Moga.
Potser és per aquest motiu que l’alcalde va indicar que en el ple de dimecres que es preveu aprovar una nova ordenança fiscal que establirà una taxa de 100 euros per celebració, això sí, només per als forans. «També regularem les dates i horaris de les cerimònies, que passaran a celebrar-se de dilluns a divendres i amb cita prèvia, per poder organitzar les agendes», va assenyalar l’alcalde de Vielha, que va afegir que «amb excepcionalitat, es podrà fer algun casament en cap de setmana».
Així, Vielha s’afegeix a la manera de procedir de la majoria de capitals de comarca, que compten amb ordenances similars. L’última a entrar en vigor és la del Pont (vegeu el diari d’ahir) que, igual que la vigent a la ciutat de Lleida des del passat mes de gener, estableix un pagament de 200 euros per a les parelles que no són del municipi i de 100 euros per a aquelles en què almenys un dels contraents ho sigui.
La majoria de capitals de comarca de la província cobren per la celebració de casaments civils però els preus de la taxa són molt diferents. Per exemple, a les Borges Blanques es cobra 60 euros a les parelles que escullen casar-se al saló de plens de l’ajuntament. La Seu d’Urgell, encara que ahir el seu alcalde, Albert Batalla, no va poder concretar la xifra, va explicar que «fa molts anys que està aprovada i es tracta d’una taxa única, que no fa distincions entre els veïns i els no-empadronats al municipi». «És per cobrir les despeses de l’ordenança, la persona que neteja després, etc.»
A Tàrrega no s’ha de pagar per celebrar un casament a la casa consistorial. Tot i així, si la parella desitja celebrar l’enllaç civil en un marc més atractiu i escull les sales nobles del Museu Comarcal, de gestió municipal, ha d’abonar 120 euros, que inclouen col·locació i retirada de cadires, calefacció, música i neteja de l’espai.
Un altre enfocament és el de l’ajuntament de Tremp, que estableix diferents taxes segons el dia de l’ofici: 30 euros per als casaments en dies laborals, 50 euros els dissabtes al matí i 100 euros els dissabtes a la tarda i els festius. Als ajuntaments de Mollerussa i Balaguer continua sent gratuït casar-se.

Llocs de moda

D’altra banda, es dóna la circumstància que municipis que acullen complexos on se celebren grans banquets, com és el cas de Bellvís i la Boscana, han aprovat la taxa per dissuadir les parelles foranes que per proximitat elegien l’ajuntament de Bellvís per casar-se. Així, fa tres anys, segons l’alcalde, Francesc Fabregat, es va aprovar una taxa de fins a 250 euros per als no-empadronats al municipi, la més cara de la província. No obstant, per als veïns continua sent gratis.

LA DADA

250 euros
La taxa més alta és la de Bellvís, que cobra aquesta quantitat a les parelles alienes al municipi.

LES CLAUS

Lleida
El passat mes de gener va entrar en vigor l’ordenança fiscal per la qual s’han de pagar 200 euros per celebrar un enllaç al saló de plens, 100 euros per als empadronats a Lleida.
Raimat i Sucs
Aquestes pedanies es regeixen per l’ordenança fiscal de Lleida, així que cobren també 200 euros per als no-residents i 100 per als veïns.
Tàrrega
Casar-se a l’ajuntament és gratuït. Tot i així, si la parella escull les sales nobles del Museu Comarcal, haurà d’abonar 120 euros.
Les Borges Blanques
Les parelles han de pagar 60 euros per casar-se al saló de plens.
Tremp
L’ordenança fiscal de Tremp estableix una quota única de 30 euros en dies laborals; 50 euros els dissabtes al matí i 100 euros els dissabtes a la tarda i els festius.
El Pont de Suert
Com a Lleida: 200 euros per als forans i 100 per als residents.
Sort
Hi ha una taxa única de 40 euros.
Isona, Mollerussa i Balaguer
Cap d’aquests tres municipis no té aprovada cap ordenança en aquest sentit. A Isona no descarten fer-ho si es disparen els casaments al Castell Llordà, com fan al Castell de Mur, on es paguen 95 euros.

Més informació: Ajuntament de Sort
Crònica de Lorena Metaute des de Lleida
Font: SEGRE, dilluns 24 de setembre del 2012 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s