Sort reclama el seu arxiu de Salamanca

Política cultural · Guerra Civil
Uns 200 documents, entre llibres d’actes i correspondència administrativa del 1931 al 1937 · Reivindicació conjunt amb nou ajuntaments catalans més

Una desena d’ajuntaments catalans, entre els quals hi ha el de Sort, ultimen una reclamació formal per exigir al ministeri de Cultura el retorn de la documentació municipal que encara es troba a l’Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca. L’alcalde de Sort, Llàtzer Sibís, va explicar a SEGRE que l’arxiu de Salamanca guarda uns 200 documents de l’ajuntament de la capital del Pallars Sobirà, entre llibres d’actes dels plens municipals i correspondència administrativa d’entre els anys 1931 i 1937. «Sabem que aquests documents estan identificats i fins i tot empaquetats, però estan pendents d’una decisió política», va afirmar Sibís.
El president de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes – que ahir va rebre els representants municipals a l’Arxiu de Barcelona -, va comentar que el ministeri es nega a enviar aquests documents argumentant que la llei del retorn, aprovada el 2005, no preveu la restitució dels papers de propietat municipal, tot i que va recordar que «l’Estatut de Catalunya diu que els municipis formen part del concepte de Generalitat de Catalunya».
A l’acte també hi van assistir representants de Barcelona, Igualada, Moià, Reus, Sant Joan les Fonts, Tarragona, Valls i Vic. L’alcalde de Sort va dir que els papers han de ser retornats perquè van ser sostrets amb una «intenció repressiva» i perquè la seua custòdia és una obligació dels consistoris. «Nosaltres sí que reclamem la unitat de l’arxiu, però del de Sort», va afegir.

Més informació: Comissió de la Dignitat
Crònica d’Agències i J.B. des de Barcelona
Font: SEGRE, divendres 5 d’octubre del 2012 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s