Capitals de comarca congelen l’IBI per al 2013 i les Borges, Cervera i Solsona l’abaixen

Municipis · Impostos
La majoria d’impostos i taxes es mantenen o repercuteixen l’IPC, mentre apareixen nous tributs · Ajuntaments de les Garrigues encareixen les escombraries per pagar 100.000 euros d’unes obres
Noves ordenances · El Pont de Suert gravarà línies elèctriques, de gas i de telèfon i confia a aconseguir fins a 60.000 euros a l’any

Els ajuntaments de Lleida preparen aquestes setmanes les ordenances sobre impostos i taxes per al 2013 enmig del cinquè any de recessió, cosa que condiciona la programació dels tributs. Un dels més importants, l’impost de béns immobles (IBI), es congelarà en la majoria de les capitals de comarca i s’abaixarà en algunes, com a les Borges Blanques, Cervera i Solsona, segons van avançar ahir els ajuntaments. L’objectiu és «rebaixar la pressió fiscal» sobre la ciutadania. A Solsona, el ple debatrà avui la proposta, que passa per abaixar l’IBI i la plusvàlua. La taxa de l’aigua i la de les escombraries es congelaran i la resta pujaran al voltant del 3%, per sota de l’IPC (3,9%). A Cervera, el consistori planteja rebaixar el gravamen o tipus de l’IBI per compensar l’increment del rebut com a conseqüència de l’actualització de preus segons el Cadastre, de manera que no repercuteixi en una pujada de la factura, segons l’alcalde, Ramon Royes. A les Borges, el consistori debatrà la setmana que ve una rebaixa del 5% sobre el gravamen de l’IBI, que passarà del 0,60% actual al 0,5985, segons el primer edil, Enric Mir. La resta de taxes s’actualitzaran segons l’IPC tret de la d’escombraries, que s’incrementarà un 9% perquè el consistori, com la resta d’ajuntaments que porten els residus a l’abocador de les Borges, han de pagar ara el recreixement del vas receptor, construït durant el passat mandat i que va costar 100.000 euros. L’alcalde va assenyalar que aquesta obra, juntament amb l’actualització de l’import que paguen al consell per la gestió de les escombraries (també acordat en el passat mandat) costarà a l’ajuntament 60.000 euros, fet que implica que s’hauria d’incrementar un 25% l’impost de les escombraries.
A la Seu d’Urgell, Tàrrega i Mollerussa, la majoria d’impostos també es congelaran, mentre que a Sort, l’IBI, l’impost de vehicles i el de guals es congelen; la plusvàlua pujarà un 20% i el tram municipal del rebut de l’aigua, un 10%. Per la seua part, el preu per l’ús d’instal·lacions esportives baixarà un 50%. Qüestió a part són les taxes de les guarderies, que ja van pujar abans d’iniciar el curs de forma generalitzada per la rebaixa de les ajudes del Govern.

El Pont de Suert

D’altra banda, l’ajuntament del Pont de Suert va adjudicar ahir l’el·laboració d’un cens d’instal·lacions com línies elèctriques, telefòniques i conduccions de gas que gravarà amb una nova taxa amb què espera recaptar 60.000 euros a l’any.

LES PREVISIONS

Sort
Congela IBI, vehicles i guals. La plusvàlua puja un 20% i la taxa municipal de l’aigua, un 10%.

Més informació: Ajuntament de Sort
Font: SEGRE, dijous 25 d’octubre del 2012 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s