Homenatge al Sobirà a 19 afusellats al maig del 1938

Memòria històrica · Guerra Civil
Inauguren una placa diumenge al cementiri de Montardit

El Pallars Sobirà retrà un homenatge aquest diumenge al cementiri de Montardit als 19 afusellats al maig del 1938 per les tropes franquistes: vuit veïns d’Escaló i onze de Rialp. Les autoritats franquistes van obligar els veïns de Montardit a enterrar-los al cementiri municipal, creat el 1936.
Durant l’acte d’homenatge, s’inaugurarà una placa informativa que explica l’origen del cementiri i les circumstàncies en què van ser executats els 19 veïns d’Escaló i Rialp, quinze homes i quatre dones. Aquest plafó recupera per primera vegada els noms, cognoms i edat de totes les víctimes de la repressió franquista enterrades a Montardit i dignifica aquest espai en la seua doble condició de lloc d’afusellament i d’enterrament.
La dignificació d’aquest espai forma part del projecte d’investigació i d’actuacions de senyalització dels llocs de memòria històrica de la repressió i mort durant la Guerra Civil situats al voltant de l’eix viari de la carretera C-13 al Pallars Sobirà, una iniciativa impulsada pel consell comarcal des del 2010.
S’ha de recordar que, en aquesta comarca, entre l’abril i el novembre del 1938, van perdre la vida un mínim de 69 civils a les mans de les tropes d’ocupació sense cap tipus de judici. La majoria van ser enterrats prop de la cuneta de l’actual C-13. Els afusellats del cementiri de Montardit van ser els únics sepultats en un recinte, sense creus, ni làpides, ni noms, tot i que eren recordats cada any.

Més informació: Ajuntament de Sort
Font: SEGRE, divendres 26 d’octubre del 2012 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s