Crescuda del riu a Sort

El lector exposa
Aquest estiu la meva família i jo vam anar al riu que passa pel mig del poble de Sort i ens vam posar en unes roques tres metres endins del riu. Per arribar-hi hi havia només un dit d’aigua. Al cap d’una estona vam veure que el cabal del riu pujava vertiginosament; en un instant l’aigua havia passat d’un dit de profunditat a arribar-me als genolls i baixava amb una gran força. Amb penes i treballs vam aconseguir creuar fins a la riba. Llavors vam començar a veure caiacs que baixaven pel riu… i vam entendre que s’havien obert les comportes de la presa de més amunt. Vam anar després a informar els Mossos d’Esquadra i l’Ajuntament de Sort, però, segons ells, tot va ser culpa nostra. Ens hauríem d’informar abans de posar els peus a l’aigua. Crec que els responsables del canvi de cabal estan actuant amb gran irresponsabilitat i se’ls ha d’exigir que prenguin mesures.
Text de Mariona Anfruns Danés, de La Vall d’en Bas

La resposta – Perill als rius de muntanya
L’Ajuntament de Sort lamenta l’ensurt que la família de la lectora va patir. Però la responsabilitat municipal arriba només a la gestió del camp de regates, que a l’entrada té un plafó amb instruccions d’ús i seguretat. La gestió de les lleres dels rius catalans és competència de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i l’ACA, i Endesa regula el cabal que permet la generació d’energia i la pràctica d’esports aquàtics.
La Noguera Pallaresa és un riu d’alta muntanya, d’aigües braves, que permet organitzar competicions a nivell mundial. Normalment les variacions de cabal són progressives i permeten el bany a la riba, però és desaconsellable endinsar-se en riu de muntanya no només pels possibles augments de cabal sinó també pel corrent i la inestabilitat de la llera.
Text de Llàtzer Sibís Goset, Alcalde de Sort

Més informació: Camp de Regates L’Aigüerola
Font: LA VANGUARDIA, dijous 1 de novembre del 2012 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s