Lleida rep més turistes però les pernoctacions descendeixen un 3,8%

Un de cada quatre turistes que van visitar les comarques de Lleida l’any passat no van generar negoci d’allotjament, ja que van pernoctar en habitatges de parents o amics o en segones residències en lloc de fer-ho en establiments. Aquest és un dels factors que expliquen que les pernoctacions hagin baixat un 3,8% malgrat augmentar el nombre de turistes.
Economia · Balanç
Un 27% no van generar negoci d’allotjament a l’utilitzar habitatges particulars
El flux d’estrangers puja · El flux de turistes estrangers allotjats en establiments ha augment un 9,8%

El nombre de turistes que van visitar les comarques de Lleida durant l’any passat va créixer lleugerament respecte a l’anterior. En canvi, el volum de pernoctacions va caure un 3,81%. Aquesta és una de les conclusions d’un informe elaborat pel professor de geografia i vicerector de la Universitat de Lleida (UdL), Francisco García, a partir de les dades de l’INE, l’IDESCAT i de l’Institut d’Estudis Turístics.
La tendència divergent entre el volum de turistes i de pernoctacions s’explica per dos factors, tots dos vinculats a la crisi. Un és que les famílies escurcen el seu temps d’estada als establiments. El segon, que augmenta el nombre de les que en lloc d’optar per hotels, càmpings, apartaments o cases rurals s’allotgen en habitatges de parents o amics o en segones residències. «Cal fer notar el paper important d’altres formes d’allotjament no controlades per l’Administració, on s’haurien allotjat un 27 per cent de turistes», indica García. Precisament, destaca que «el turisme que genera riquesa i ocupació» és el que utilitza els establiments. «És, doncs, evident l’impacte de la crisi sobre la capacitat de les famílies de generar despesa turística», assenyala.
Un altre aspecte que destaca és que l’afluència de visitants estrangers ha sigut clau per evitar una baixada més important de les pernoctacions, ja que ha crescut un 9,8% (141.167 allotjats en establiments), dada que contrasta amb la caiguda del 3,6% registrada per la dels procedents de la resta de Catalunya i d’Espanya (907.949).
El nombre global de visitants del Pirineu de Lleida i de les comarques de Lleida va ser d’1.378.000, 254.000 dels quals eren estrangers, d’acord amb l’estimació efectuada per García a partir de dades de l’INE, IDESCAT i l’Institut d’Estudis Turístics. Dos terceres parts (902.000) van anar al Pirineu i la resta, al pla.
Els que van utilitzar els serveis d’allotjaments turístics van ser 1.030.213, que van generar prop de 2,5 milions de pernoctacions. Paradoxalment, el nombre de visitants allotjats va caure més al pla que al Pirineu (un 5,4 i un 0,56%, respectivament), però el de pernoctacions va baixar gairebé el doble al Pirineu (4,17%) que al pla (2,20%).

Turisme més barat

Els 1.378.000 turistes totals són 11.000 més que el 2011, però els 1.030.213 que es van allotjar en establiments són un 1,81% menys.
Aquest descens i el de les pernoctacions no ha sigut més important gràcies al fet que la xifra de turistes estrangers ha augmentat.

Deu municipis sumen el 62% de places hoteleres

L’informe també analitza l’oferta dels diferents tipus d’allotjament turístic. Un dels aspectes que crida l’atenció és que deu municipis concentren el 62% de les 20.219 places hoteleres. Són, per aquest ordre, Vielha (3.076), Naut Aran, Lleida, la Vall de Boí, la Seu, Rialp, Espot, Sort, Bellver i Esterri d’Àneu. L’oferta es completa amb 22.461 places de càmping i 4.294 de cases rurals. Del total, el 87% estan al Pirineu i Prepirineu i la resta, al pla.
García també assenyala que el bon comportament del mes de desembre ha ajudat a millorar les xifres finals, però aquestes han sigut pitjors que les del conjunt de Catalunya, on la xifra de turistes allotjats en establiments ha caigut menys (un 1,1%) i la de pernoctacions ha augmentat lleugerament (0,38%). Així mateix, posa de relleu que Lleida només concentra el 4,8% del total de turistes que rep Catalunya, i que aquest percentatge ha anat a la baixa en els últims anys.

Crònica de J. Martí des de Lleida
Font: SEGRE, dilluns 18 de febrer del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s