Viatge a l’origen de la llum

Exposició · La força de l’aigua per crear energia
El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, a Terrassa, inaugura avui una mostra sobre la producció hidroelèctrica al Pallars i el seu efecte a Catalunya

En temps de crisi, una idea brillant. Així es podria resumir el que va succeir al Pallars Jussà a principis del segle XX. La plaga de la fil·loxera i diverses sequeres havien obligat molts dels habitants dels seus pobles a emigrar per buscar feina en altres llocs. Però, en aquella mateixa època, l’aigua dels llacs i rius d’aquell racó pirinenc – només a la Vall Fosca hi ha una trentena d’espais lacustres – van inspirar l’aprofitament de la força hidrogràfica per produir energia.
El novembre del 1911 es va fundar a Barcelona l’empresa Energia Elèctrica de Catalunya que, amb capital majoritari de la Compagnie Généralle d’Electricité i de la Societé Suïsse d’Industrie Electrique, va construir les centrals hidroelèctriques de Capdella, Molinos i la Plana de Mont-ros, totes tres a la Vall Fosca. El negoci va ser impulsat per l’emprenedor, empresari i periodista pallarès (de Sort) Emili Riu. En altres zones del Pallars va ser la Canadenca la companyia que va fer centrals.
Com que aquella iniciativa va transformar la vida al Pallars i va activar la segona revolució industrial a Catalunya, gràcies a l’energia generada des d’aquelles obres hidràuliques, forma part del contingut de l’exposició El Pallars il·lumina Catalunya. Cent anys d’energia hidroelèctrica. Cent anys de patrimoni industrial, que s’inaugura avui al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, a Terrassa. La mostra, que es podrà visitar fins al 2 de juny vinent, inclou la projecció de tres audiovisuals que repassen el canvi en el paisatge i la vida del Pallars a causa de les hidroelèctriques, la posada en marxa de l’enllumenat públic a Barcelona i altres documents històrics, com les visites oficials a les centrals i els inicis d’Enher.
L’exposició, organitzada conjuntament pel mNACTEC, l’Ajuntament de Tremp (Pallars Jussà) i Endesa, arriba a Terrassa després d’haver passat pel Casal Cultural de Tremp i la sala Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona.

Museu de la Ciència i de la Tècnica
Rambla d’Ègara, 270 · Terrassa
A les 13.00 hores
www.mnactec.cat

Més informació: El Pallars il·lumina Catalunya
Crònica de Carme Escales des de Barcelona
Font: EL PERIÓDICO, dilluns 25 de febrer del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s