La Generalitat preservarà les pedanies però revisarà els consorcis, 84 a Lleida

La nova llei de governs locals de la Generalitat garanteix la continuïtat de les 54 pedanies de Lleida (un 85% de les que hi ha a Catalunya), encara que serà molt difícil la creació de noves EMD. Aquesta postura xoca amb la del Govern central, que amenaça amb el seu projecte de llei d’eliminar les pedanies si no presenten balanços en tres mesos.
Administració · Projecte de reforma de l’Executiu català
La llei de governs locals dificultarà la formació de noves EMD en el futur
Competències pròpies · L’Executiu català critica l’espanyol, que planteja suprimir les EMD, per envair les seues competències

La Generalitat preservarà les 63 pedanies que hi ha a Catalunya, un 85% de les quals a Lleida, en la nova llei de governs locals, ja que considera que formen part d’un model propi d’organització que atansa l’Administració al ciutadà. Aquesta garantia, confirmada ahir per la conselleria de Governació, xoca amb la postura del Govern central. L’última versió de la seua llei de reforma local preveu la desaparició de les pedanies que no justifiquin els seus comptes en tres mesos (el text anterior en preveia l’eliminació, com va avançar SEGRE al juliol). A Espanya hi ha 3.500 EMD; a Catalunya, 63, i a Lleida, 54. La vicepresidenta Joana Ortega va incidir al Parlament que la Generalitat defensarà les seues competències sobre el règim local.
La conselleria, que preveu entregar a l’Executiu el projecte de llei de governs locals abans de l’estiu i iniciar-ne el tràmit parlamentari a finals d’any, va avançar, no obstant, que serà «molt difícil» crear noves EMD seguint la lletra de la llei.
En canvi, eliminarà els plens dels consells i revisarà totes les entitats i consorcis, mancomunitats i empreses públiques, amenaçades ara de desaparèixer si són prescindibles o les seues funcions estan duplicades, és a dir, que altres administracions ja les porten a terme.
A Lleida, segons dades de Governació, els onze consells comarcals (el d’Aran serà regulat en una llei pròpia) participen o tenen sota la seua titularitat fins a 84 consorcis o grups de gestió. Molts d’aquests es van crear per gestionar ajudes europees i a l’acabar-se es dissoldran. D’altres són per a la gestió de residus (encara que l’Alt Urgell, per exemple, en té dos al marge del consell), per a turisme o patrimoni cultural. A més, hi ha vuit mancomunitats i set societats públiques: quatre al Segrià, una a la Segarra, una a l’Urgell i una altra més a l’Alt Urgell.

CONSORCIS I ORGANISMES DELS CONSELLS O PARTICIPATS

Pallars Sobirà
Té participació en vuit consorcis, entre els quals el de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el de Gerri de la Sal o el de l’Escola Itinerant de Música i Dansa.

POSTURES ENFRONTADES

Consells o diputacions
* El projecte de llei de la Generalitat pretén reforçar els consells com a ens gestors de serveis municipals, encara que també els buidarà de contingut polític al suprimir els plens i els consellers.
* El ministeri d’Hisenda vol donar més pes a les diputacions i que assumeixen els serveis dels municipis de menys de 20.000 habitants que siguin massa costosos segons els barems que dictarà.
Entitats menors descentralitzades
* L’Executiu català garanteix la continuïtat de les 63 EMD de Catalunya però en dificultarà la creació d’ara endavant. Les últimes a crear-se a Lleida han sigut el Talladell i Baldomar.
* Inicialment, el projecte de Govern preveia suprimir les EMD. Ara condiciona la seua supervivència a la presentació dels seus comptes en tres mesos i al fet que aprovin un examen econòmic.
Traspàs de competències a una administració superior
* Els municipis de menys de 1.000 habitants traspassaran competències als consells en medi ambient, policia o serveis socials.
* Els ajuntaments hauran de traspassar les competències en educació i sanitat a les autonomies en cinc anys i els serveis socials, en un.
Fusió de municipis
* La Generalitat fomentarà la fusió voluntària de municipis i en determinarà els requisits.
* El Govern inclou en la definició d’entitats locals les comarques catalanes i les mancomunitats.

Crònica d’Helena Culleré des de Lleida
Font: SEGRE, dimarts 26 de febrer del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s