Aran i Sobirà pacten iniciar a Baqueira les obres per reduir els tancaments de la Bonaigua

Infraestructures · Carreteres
Demanen al Govern que hi inverteixi 6 milions d’euros aquesta legislatura, si bé no renuncien a la construcció del túnel · La Generalitat reconeix ara per ara un pla d’inversió d’1,5 milions encara sense calendari

El Conselh Generau d’Aran, el consell comarcal del Pallars Sobirà i la Diputació van reclamar ahir a la Generalitat que inverteixi durant aquesta legislatura 6 milions d’euros en un projecte per reduir al mínim el perill d’allaus a la C-28 que connecta les dos comarques a través del port de la Bonaigua. Les abundants nevades d’aquest hivern l’han mantingut tancat durant uns quaranta dies per risc d’allaus. Ahir va reobrir novament, tot i que amb parets de neu d’uns cinc metres d’alçada als dos costats de la calçada.
El síndic d’Aran, Carlos Barrera, va explicar que la inversió de 6 milions es preveu en un projecte elaborat fa sis anys que inclou la instal·lació de viseres de formigó (falsos túnels), xarxes antiallaus i reforestació dels pendents per assentar la neu lluny de la calçada. El projecte preveu una actuació en dos trams de la Bonaigua: l’aranès, entre el nucli de Baqueira i el revolt de Tonyon, de 2,5 quilòmetres, i al Pallars, des de la Bonaigua fins al refugi d’Ares, de dos quilòmetres més. Aran i el Sobirà van acordar ahir que la prioritat se situa a Baqueira. Per la seua part, la conselleria de Territori i Sostenibilitat va confirmar que té un pla d’inversió plurianual d’1,5 milions, tot i que no es va referir a la resta.
Aquesta primera inversió preveu la construcció de dos viseres sobre la calçada i altres actuacions, com la instal·lació de xarxes i la plantació d’arbres. El síndic d’Aran, Carlos Barrera; el president del consell del Sobirà, Llàtzer Sibís, i el president de la Diputació, Joan Reñé, van manifestar que, malgrat aquesta inversió, no renuncien a la construcció del túnel de la Bonaigua, que el pla d’infraestructures del transport (elaborat per la Generalitat durant el tripartit) contempla per a una segona fase, a partir del 2016. Barrera va assenyalar que la inversió de 6 milions «és perfectament assumible», i Reñé va indicar que negocien amb la conselleria de Territori i Sostenibilitat una «modulació» de la inversió per part de la Generalitat i no va tancar la porta a la possibilitat que la Diputació hi aporti fons. A més, va afirmar que hi haurà alguna consignació del Govern per a aquest mateix any.

Crònica d’Helena Culleré des de Lleida
Font: SEGRE, dimecres 27 de febrer del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s