La Generalitat obre la porta a crear noves comarques si això no suposa més despeses

Administracions · La reforma dels ens locals
Alhora, vol eliminar els plens dels consells · Els ens locals només generen el 2012 el 0,2% del dèficit total de l’Estat, molt menys que l’Administració central (3,83%) i les comunitats (1,73%)

El secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joan Cañada, va sorprendre ahir a l’anunciar que la Generalitat obrirà la porta a la creació de noves comarques a Catalunya en l’avantprojecte de llei de governs locals. I amb això, previsiblement, cada comarca necessitarà un consell per al seu govern, igual que les altres. L’anunci el va fer Joan Cañada en una entrevista a Europa Press, en què va indicar que d’aquesta forma es donarà resposta a una demanda que existeix des de fa anys en algunes zones de Catalunya (com el Segre Mitjà en el cas de Lleida). No obstant, Cañada va eludir concretar el llistat de possibles noves comarques. Sí que existeix un document de l’any 2000, l’anomenat informe Roca, que proposava passar de les 41 comarques actuals a les 47 incorporant-hi el Segre Mitjà, el Moianès, l’Alta Segarra, el Baix Llobregat Nord, la Vall de Camprodon i la Selva Marítima. Esquerra, que recolza el Govern de CiU, està d’acord a crear més comarques.
L’anunci es produeix en el context de l’anunci de la Generalitat d’aprovar una nova llei de governs locals, que en el cas de les comarques preveu eliminar dels plens dels consells i substituir-los pels consells d’alcaldes. La majoria de presidents d’ens comarcals de Lleida estan d’acord en aquesta variació, encara que la supediten al fet que es mantingui un equip o comissió de caràcter polític que s’encarrega de fer propostes als alcaldes i executar el dia a dia de les tasques de cada consell. Per la seua part, l’Estat està collant cada vegada més els ajuntaments per retallar despeses i, en aquest sentit, el 15 de febrer va aprovar l’avantprojecte de l’Administració local, que retalla els sous als alcaldes i buida de competències els ajuntaments, a més de preveure el traspàs de serveis de petits municipis a les diputacions. I tot això malgrat que les administracions locals són les que generen menys dèficit en conjunt. Segons les dades d’Hisenda, aquests ens van tancar el 2012 amb un dèficit del 0,2%, molt per sota de l’Administració de l’Estat (3,83%), de les autonomies (1,73%) i de la Seguretat Social (0,96%).

OPINIONS

Llàtzer Sibís · Pallars Sobirà
«El plantejament no m’agrada. Un consell d’alcaldes només pot arribar a ser perillós perquè, en determinades situacions, i si està format per moltes persones, corre el risc de ser un lloc d’excessives discusions.»

Crònica de Jordi Gabernet i Rafa Ramírez des de Barcelona
Font: SEGRE, diumenge 3 de març del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s