La Diada dels Bombers

Demà, 8 de Març, festivitat de Sant Joan de Déu, patró del Cos de Bombers
«També és un dia per recordar els cinc bombers del GRAF de Lleida que van perdre la vida el juliol de 2009 a l’incendi d’Horta de Sant Joan»

sortactual3826La festivitat de Sant Joan de Déu, que se celebra demà, dia 8 de març, una de les tradicions més arrelades dins del Cos de Bombers, em permet la possibilitat com a directora territorial del Departament d’Interior a Lleida d’adreçar-me als bombers per felicitar-los pel seu treball diari i animar-los a seguir desenvolupant-lo amb la mateixa dedicació, professionalitat i eficàcia de sempre.
Si demanem a qualsevol persona del món que defineixi les característiques d’un bomber segurament us contestarà que són el coratge, l’empenta, l’audàcia, l’heroisme, la solidaritat i d’altres adjectius que sempre agrairem. Personalment, encara hi afegiria dues qualitats més: l’amistat i la companyonia que es demostra en els bons i en els mals moments. S’ha d’ésser conscient de l’enorme servei que aquest col·lectiu fa a la societat i de la gran capacitat de sacrifici que aquesta professió exigeix.
Joan de Déu no va ser bomber perquè l’incendi el portava dins i aquest foc no es pot apagar. El que va ser la seva vida d’entrega i servei es simbolitza en un incendi real l’any 1549 a l’Hospital de Granada on va donar mostra del seu amor als homes i dones, malalts o no però necessitats d’auxili en situacions extremes, esforçant-se més enllà de les possibilitats humanes per salvar les seves vides. Va entrar a l’edifici en flames diverses vegades salvant a tothom i en va sortir il·lès.
Per aquesta acció tan valenta i servicial de Joan de Déu, cada 8 de març – data en què va morir l’any 1550 – es celebra el Patró del Cos de Bombers.
En l’actualitat les funcions que exerceixen els bombers s’han diversificat extraordinàriament, no només intervenen en incendis d’habitatges, indústries, incendis forestals sinó també en ensorraments, rescats de muntanya, salvaments especials, accidents de trànsit i altres tipus d’emergències, essent la seva tasca sempre molt reconeguda i valorada positivament pels ciutadans.
A més a més d’atendre els sinistres, com a funció operativa bàsica, els parcs de bombers també tenen, com a funcions de suport, la realització de plans de formació, prevenció, manteniment preventiu i campanyes de conscienciació com el projecte educatiu endegat recentment Visitem el parc adreçat als escolars de primària.
Els bombers de la regió d’emergències de Lleida, un miler de professionals i voluntaris, distribuïts en 31 parcs arreu del territori, són de manera quotidiana protagonistes d’històries humanes, històries personals d’ajuda, de solidaritat, de recolzament i d’esforç que no serien possibles sense l’alt grau de preparació, dedicació i competència que han demostrat. Una manera de ser i de treballar que els ha convertit en una referència i que els ha de fer sentir orgullosos i els ha d’animar a tots a seguir en aquesta direcció.
Cal ressaltar la importància del col·lectiu de bombers voluntaris tant pel nombre dels seus efectius com pel seu conegut arrelament a les nostres comarques des de fa dècades.
Si l’alegria, els retrobaments i l’ambient festiu són les senyes d’identitat de la festa del Patró dels Bombers, també és un dia per recordar els cinc bombers del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF) de Lleida que varen perdre la vida el juliol del 2009 mentre treballaven en les tasques d’extinció a l’incendi al Massís dels Ports a Horta de Sant Joan en quedar atrapats pel foc, Jaume Arpa, Pau Costa, David Duaigües, Ramon Espinet i Jordi Moré, agraint la seva professionalitat i esforç demostrat. El meu reconeixement en nom de tots els lleidatans a la seva tasca, la seva solidaritat i el seu servei.
Aquest 8 de març és també el Dia Internacional de la Dona Treballadora, essent reconegut per l’Organització Internacional de les Nacions Unides (ONU). Es commemora la lluita de la dona per la seva participació en plena igualtat de drets a la societat. Com es pot constatar, cada cop més dones s’incorporen també al treball de bomber. Va, també, en honor a totes les dones treballadores!

Text d’Anna Miranda i Torres, Directora Territorial del Departament d’Interior a Lleida
Font: LA MAÑANA, dijous 7 de març del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s