Augmenten un 20 per cent, fins a les 206, les firmes de turisme actiu a Lleida en plena crisi

Turisme · Temporada d’esports d’aventura
Són 35 més que l’any passat i totes les comarques compten amb alguna activitat · Els campionats d’ala delta del Regne Unit i Bèlgica a Àger o el Buy Catalunya a la Seu, clau per a la temporada

Un grup de barques descendint ahir per la Pallaresa des de la població de Llavorsí (foto: Marta Lluvich/ACN)

Un grup de barques descendint ahir per la Pallaresa des de la població de Llavorsí (foto: Marta Lluvich/ACN)

Lleida compta aquesta primavera amb 35 empreses de turisme actiu i d’esports d’aventura més que l’any passat. Suposa un increment del 20%, fins a arribar a les 206, en plena crisi, o precisament per la seua causa. La recerca d’alternatives econòmiques i la bona salut del sector turístic poden empènyer els emprenedors a buscar noves ofertes, especialment en un territori de turisme de natura com les comarques de Lleida. Entre les noves empreses destaquen les dedicades als esports aquàtics, com 2 Llacs, que explotarà dos basses de reg a Gimenells, o les que cobreixen altres espais com RibaNatura, una empresa del Pont de Suert que ofereix visites pel Parc d’Aigüestortes amb interpretació en llenguatge de signes. Precisament, la pràctica d’activitats esportives o a l’aire lliure adaptades ha experimentat aquest any un destacable repunt. En qualsevol cas, el Sobirà encapçala el rànquing, amb 43 empreses i totes les comarques de Lleida, inclosa la Cerdanya, ofereixen algun tipus d’activitat.
Les més de 200 empreses de Lleida ofereixen aquesta temporada una cinquantena d’activitats de turisme actiu, entre les quals destaquen el ràfting i el barranquisme, les passejades a cavall i els vols en parapent. En aquest sentit, s’ha de destacar que Àger acollirà a finals de juliol i de forma successiva els campionats nacionals d’ala delta de Bèlgica i el Regne Unit, així com la Copa Catalunya de la mateixa modalitat. Per la seua part, la Seu d’Urgell acollirà la celebració de la trobada Buy Catalunya, que reunirà el 6 de juny setanta tour operators i un centenar d’empresaris catalans en la jornada comercial més important a Catalunya.
No obstant, les empreses de turisme actiu s’enfronten amb temor a l’increment de l’IVA, del 8 al 21%, i a la repercussió que tindrà en la demanda de turisme actiu i d’aventura.

Cabal estable

Les elevades reserves de neu asseguren la temporada d’esports aquàtics. No obstant, ENDESA garantirà fins al 15 d’octubre un cabal estable de 22 metres cúbics per segon en un tram de 30 quilòmetres.

Les empreses de ràfting han registrat cinc milions de descensos en 27 anys

El president de les empreses d’esports d’aventura del Pallars Sobirà, Flòrido Dolcet, va explicar ahir que en 27 anys de funcionament han portat a terme fins a cinc milions de descensos per la Noguera Pallaresa. La temporada de ràfting, presentada ahir però que va començar oficialment el 15 de març, es preveu aquest any amb unes condicions immillorables a causa de les reserves de neu. De fet, l’inici del desgel ha triplicat el cabal de la Pallaresa en alguns punts gràcies a les aportacions d’aigua dels barrancs, segons va assenyalar Dolcet diumenge (vegeu SEGRE d’ahir).
Per la seua part, el president de la Diputació, Joan Reñé, va assenyalar que la majoria de clients del turisme actiu procedeixen de la resta de Catalunya i de l’Estat i va indicar que l’any passat va registrar un descens a causa de la crisi. Contràriament, el turisme estranger es va incrementar.
D’altra banda, el sector genera a l’any un negoci de 20,6 milions d’euros i té un imapcte a les comarques de Lleida de 62 milions. A més, genera 2.200 llocs de treball, 700 dels quals són a temps complet, 660 més a temps parcial i 875 són personal autònom i freelance. Per comarques, el Sobirà és la que més empreses té d’aquest sector i les Garrigues, la que menys, amb només una. Entremig, Aran en té 34; la Cerdanya lleidatana, 25; l’Alt Urgell, 21; l’Alta Ribagorça, 20; el Pallars Jussà, 14, i el Solsonès, 12. Al pla, la Noguera compta amb 12 (set de les quals operen aquest any a Rialb); l’Urgell en té 8; el Segrià, 7; el Pla, 5, i la Segarra, 4.

Reñé va presentar ahir a Llavorsí la temporada de turisme actiu (foto: Diputació de Lleida)

Reñé va presentar ahir a Llavorsí la temporada de turisme actiu (foto: Diputació de Lleida)

Reñé confia que es recuperin els 625.000 serveis aquesta temporada

El president de la Diputació, Joan Reñé, va presentar ahir la temporada de turisme actiu i esports d’aventura i es va mostrar confiat en la previsió de recuperar la xifra dels 625.000 serveis dels últims anys, després que l’any passat hi hagués un descens d’entre el 5 i el 10%. D’altra banda, el Consell del Sobirà, amb ajudes de la Diputació i la Caixa per valor de 60.000 euros, ha portat a terme abans de la temporada la neteja i poda al curs del riu en un tram d’uns 15 quilòmetres de Llavorsí a Sort.

LA DADA

206 turisme actiu
Suposa un increment del 20% en un any i del 45% en els últims cinc anys. Per comarques, el Pallars Sobirà encapçala el rànquing amb un total de 43, seguit de la Val d’Aran, amb 34.
20,6 milions de facturació
És el negoci directe que genera aquest sector, si bé l’impacte en el conjunt de l’economia lleidatana s’eleva a 62 milions.
50 activitats
Per a aquesta temporada les empreses de turisme actiu i d’aventura han programat una cinquantena d’activitats, que inclouen fires i workshops.

Més informació: Diputació de Lleida
Font: SEGRE, dimarts 26 de març del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s