El mapa del treball a Lleida

Laboral · Ocupació
Les comarques del nord de la província són les que tenen menors taxes d’atur, amb desocupació tècnica només en poblacions petites i Guissona, per l’efecte de la CAG · El municipi amb més persones sense feina per volum de veïns és Senterada i només Tiurana té plena feina
El món rural · Les poblacions petites i amb un gran pes del sector agrari són les que presenten millors dades

L’atur és un mal que afecta pràcticament tot el territori, però la distribució és molt desigual, com posa de manifest un informe presentat fa uns dies pel sindicat de Comissions Obreres de Catalunya. L’estudi analitza el volum d’aturats de cada una de les poblacions i el compara amb el nombre de veïns en edat de treballar, una operació amb la qual aconsegueix el que denomina com a “taxa absoluta d’aturats”.
L’anàlisi poble a poble deixa ben clar que la situació de les comarques i poblacions del nord de la província, les pirinenques, són les que obtenen en general millors resultats. Així mateix, que són pobles petits pràcticament els únics que mantenen avui l’anomenat “atur tècnic”, al voltant del 5% o fins i tot menys.
Senterada i Tiurana són les dos cares d’una mateixa moneda a Lleida. En el primer dels casos perquè té la major “taxa absoluta” d’atur, amb un 15,7 per cent, davant de Tiurana, que segons l’estudi del sindicat no té cap dels seus veïns apuntats a les llistes del Servei Català d’Ocupació.
La ciutat amb una població significativa amb els millors resultats de tota la província és Guissona, ja que els seus 268 aturats representen el 5,6% de la població en edat de treballar. L’explicació d’aquesta privilegiada situació arriba de la mà de la Corporación Alimentaria Guissona, la primera empresa privada en nombre de treballadors i també una firma que continua aconseguint uns resultats econòmics envejables, amb 38,4 milions d’euros de beneficis l’any passat.

Capitals de comarca

Pel que fa a les capitals de comarca, els pitjors resultats es registren a Balaguer (15,4%), Tàrrega (13,3%), Cervera (13%) i Lleida (12,8%).
Al contrari, els millors es troben a Vielha i Mijaran i el Pont de Suert, totes dos ciutats amb un 7,5%. L’explicació en aquest cas es pot buscar en el seu model productiu. Precisament el sector energètic, lligat a l’aigua, i el turisme permeten que les dos ciutats aconsegueixin uns millors balanços.

DADES

12.137 aturats a Lleida ciutat
La capital del Segrià és la que congrega el major nombre d’aturats, encara que també és la més poblada de la província.
1.706 aturats a Balaguer
Balaguer és la capital de comarca lleidatana amb els pitjors resultats de la província. Els 1.706 aturats suposen una taxa del 15,4%.

CLAUS

Líders a Catalunya
El Baix Penedès i l’Anoia tornen a repetir per quart any consecutiu com les comarques catalanes que han registrat una major taxa d’atur el 2012, segons un estudi de Comissions Obreres de Catalunya.
El millor resultat a Lleida
L’Alta Ribagorça, la Val d’Aran, la Cerdanya i el Pallars Sobirà són les úniques que van registrar l’any passat un nivell d’atur per sota de la mitjana de Catalunya, segons l’indicador sindical de taxa d’atur absoluta.

LA SITUACIÓ POBLE A POBLE EL 2012

Població Sort
Mitjana atur registrat 156
Taxa absoluta d’atur 10,1%

Font: SEGRE, diumenge 30 de març del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s