Carreteres blanques

Manteniment i seguretat viària
Les llevaneus garanteixen una comunicació segura a l’hivern per les vies pirinenques · Esterri d’Àneu i Viella disposen de 15 màquines

Com el vaixell que s’obre pas entre icebergs a l’Antàrtida, la màquina llenaveu que condueix Jaume Gallart al Pallars Sobirà s’obria camí setmanes enrere entre blocs de neu de més de cinc metres d’altura, a la C-28, al Port de la Bonaigua. «Espectacular». Així defineix la seva feina aquest pallarès d’Esterri d’Àneu. «Veus coses que només podem veure nosaltres des del camió llevaneu. El que ve darrere ja no les veu», apunta.
Gallart fa 14 anys que treballa amb màquines llevaneu. «És un camió com un altre, però amb una cunya al davant per apartar la neu. I tenim un altre vehicle, la dinàmica, per quan hi ha molta neu acumulada. Porta una turbina que expulsa la neu cap on tu vols», detalla.
L’equip que manté les carreteres pirinenques transitables, del qual forma part Jaume Gallart, es coordina des del Parc de Conservació de Carreteres d’Esterri-Viella, amb base als dos municipis. Hi treballen una vintena de persones, sis de les quals del 15 de novembre al 15 d’abril fan torns les 24 hores amb alguna de les 15 màquines amb què compten per ajudar-los a mantenir les vies en condicions òptimes per circular-hi. Eva Batalla està al capdavant del grup, que concentra la seva actuació en 164 quilòmetres de carreteres repartits entre el Pallars Sobirà, la Vall d’Aran i l’Alta Ribagorça.
El clima i l’orografia fan del port de la Bonaigua (C-28) un dels punts més susceptibles d’acumulació de neu i risc d’allaus. Per això, el Departament de Territori i Sostenibilitat estudia mesures de reforç especials per minimitzar l’afectació de tot plegat a la circulació, com ara la instal·lació de barreres antiallaus i viseres als trams amb més risc d’acumular neu. «Des d’Esterri treballem en coordinació amb el Centre de Predicció d’Allaus del Consell General d’Aran. Ells tenen localitzats els punts de risc i en quines condicions es poden produir els allaus», explica Batalla.

Avaluar el risc

«Cada matí rebem un comunicat de risc de nevades, vent, temperatures i allaus. El risc d’allaus s’avalua en quatre graus: amb els graus baix i moderat, es pot circular; amb el grau alt, es valora si es pot circular en funció de la previsió del temps, i si el grau és molt alt, no és recomanable transitar, ni nosaltres podem treballar», descriu el responsable del Servei Territorial de Carreteres de Lleida, Jordi Benet.
Entre les seves missions destaca la d’«organitzar, coordinar i supervisar la conservació dels vials i els seus elements funcionals», explica. Això comporta haver de fer treballs preventius, de neteja i curatius. Entre aquests últims figura l’actuació de les màquines llevaneu, que aquest hivern han treballat al màxim. «Realment, ha sigut un hivern excepcional», afirma.

Crònica de Carme Escales des d’Esterri d’Àneu
Font: EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, dijous 18 d’abril del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s