El Parc d’Aigüestortes impulsa la seva ampliació

La Generalitat estudia amb els municipis pròxims els nous límits de màxima protecció de l’entorn natural. L’objectiu és aconseguir incrementar en 5.000 hectàrees les 14.000 actuals.

Créixer i continuar sembrant riquesa en el seu entorn. Aquest és el gran repte del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’únic parc nacional de Catalunya – declarat el 1955 -, que és la màxima distinció a un espai natural. El març de l’any passat, el Departament de Territori i Sostenibilitat va iniciar el procés administratiu per ampliar un mínim de 5.000 hectàrees les 14.119 actuals que té el parc. «La petició feta pel mateix territori, els seus valors naturals i el seu paper dinamitzador socioeconòmic justifiquen la seva ampliació», ha explicat la directora general de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Marta Subirà.
En l’actualitat, el parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici inclou en el seu territori quatre comarques (Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Vall d’Aran i Pallars Sobirà) i deu municipis, amb una població aproximada de 15.000 habitants, la majoria dedicats al sector terciari.
«Juntament amb el patrimoni cultural de la zona, el parc és el principal actiu dinamitzador com a reclam turístic», assenyala Subirà. «És naturalesa en estat salvatge, el paisatge sense intervenció humana, i tota la zona susceptible d’afegir-se al parc ja té també aquest valor de patrimoni natural. Incloure-la sota la protecció del parc serà donar-li el reconeixement oficial, i per fer això comptem amb el més important: la il·lusió del territori i els valors naturals de l’entorn que s’estudia incloure», afegeix la directora de Polítiques Ambientals.
En l’actualitat, la Generalitat consensua els límits de l’ampliació amb els municipis afectats. «La nostra voluntat seria poder tancar una primera proposta consensuada en aquesta legislatura», calcula Subirà.
El procés d’ampliació inclou la seva aprovació al Parlament i pel consell de ministres del Govern central, ja que Aigüestortes, com a parc nacional, forma part de la Xarxa de Parcs Nacionals.

Ajuntaments afectats

Els consistoris del Pallars Sobirà involucrats en l’ampliació són Sort, Rialp i la Guingueta d’Àneu, i al Pallars Jussà, la Torre de Cabdella.
La ramaderia extensiva és pràcticament l’únic aprofitament que permet la protecció sobre un parc nacional. Tot i així, el territori valora, per sobre de la pèrdua d’altres aprofitaments, la promoció que significa el màxim reconeixement com a patrimoni natural de part del seu municipi. «D’interès en tenim. Per a la vall d’Àssua – l’accés al parc des del municipi de Sort – és, avui dia, l’única garantia de prosperitat», indica l’alcalde de Sort, Llàtzer Sibís. «Però és imprescindible salvaguardar les activitats tradicionals a la muntanya de Llessui, on pasturen una desena de ramats», afegeix Sibís. L’edifici de l’antiga escola de Llessui acull el Museu del Pastor i un punt d’informació i entrada al parc nacional, «malgrat que la promoció d’aquest accés encara no és suficient», apunta l’alcalde.
A l’altre costat de la muntanya, a la casa del parc de Boí (Alta Ribagorça), la directora del parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Mercè Aniz, també aposta per l’ampliació. «La protecció del territori és clau per a la conservació de determinades espècies i hàbitats, i això no està renyit amb la ramaderia tradicional, present aquí des de l’edat de bronze», afirma Aniz.

Sinergies · Fusió de municipis
Els municipis d’Esterri d’Àneu, la Guingueta d’Àneu, Espot i Alt Àneu han decidit fusionar-se de manera voluntària, va anunciar la setmana passada la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que vol fomentar aquestes unions en tot el territori quan hi hagi causes identitàries, econòmiques, històriques i geogràfiques que ho justifiquin. Els quatre municipis de l’Alt Àneu, els primers de Catalunya que demanen unir-se, sumen uns 2.100 habitants.
Un altre exemple de sinergies entre municipis del Pirineu és la posada en marxa d’un servei d’autobús, des de finals de juny fins al 30 de setembre, que ofereix dos recorreguts diaris entre les poblacions d’Espot (Pallars Sobirà) i Boí (Alta Ribagorça), les dues portes d’entrada al parc. Gràcies al bus, els excursionistes poden deixar el seu vehicle en una de les entrades, recórrer el parc a peu i, amb el bus, tornar a l’aparcament on van deixar el vehicle. «La gent del territori també pot usar el bus, que para a tots els pobles», indica el responsable d’Ús Públic del Parc d’Aigüestortes, Jaume Comas. Aquest bus del parc supleix una de les carències pirinenques, el transport públic amb trajectes transversals.

COMARQUES · PALLARS SOBIRÀ

Habitants 7.457
Catalunya 7.570.908

Municipis 15
Capital: Sort (2.311 hab.)

Extensió 1.378 km²
El 4,29% de Catalunya

Principal activitat econòmica Turisme

Densitat 5,4 habitants/km²
Catalunya 235,8 hab/km²

Més informació: Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Crònica de Carme Escales des d’Espot
Font: EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, dijous 18 d’abril del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s