Interior retalla un 30% la xifra de bombers auxiliars aquest estiu

Emergències · Incendis
Convoca 76 places de forestals a Lleida davant de les 110 del 2012 · Redueix la durada dels contractes, que passen dels quatre o tres mesos a només dos

La campanya forestal d’estiu a la província de Lleida comptarà amb un 30% menys d’auxiliars forestals respecte a la de l’any passat. El departament d’Interior ha convocat 76 places d’auxiliar forestal per les 110 del 2012. Aquesta reducció no és només en nombre, sinó també en la durada dels contractes, que passaran dels quatre o tres mesos de l’anterior campanya a només dos per a aquest 2013. El 2010, es van contractar 102 persones per un període de 3,5 mesos. El termini de presentació de sol·licituds va començar dimecres i finalitza demà. A Catalunya s’ofereixen 739 places, 620 de les quals són d’auxiliar. La seua funció és ajudar els membres del cos de bombers en l’extinció d’incendis, realitzar vigilàncies i treballs de prevenció de cremes controlades. La resta de places que es convoquen és per a un altre personal com conductors, infermeres o especialistes en telecomunicacions.
El delegat de personal de bombers de CCOO Lleida, Joan Biescas, va fer una valoració «molt negativa» del contingent. «La retallada és massiva i es veu clarament que es prioritza l’aspecte econòmic al de la seguretat», va afegir. També va valorar que «serà més difícil donar una bona resposta quan es produeixi un incendi». Pel que fa a les mesures aprovades en comissió parlamentària després de la tragèdia d’Horta de Sant Joan, on van morir cinc bombers lleidatans, va assegurar que «ara és quan s’havia de demostrar i veiem que passa al contrari». Un altre dels problemes que va denunciar és que també és reduirà la cobertura de guàrdies extres que feien els bombers. «L’any passat, la van fer tots els membres de cos, uns 2.300 a Catalunya, i aquest any només ho faran 740″, va explicar Biescas.
Per la seua part, la direcció general de Prevenció i Extinció d’Incendis no va voler valorar les xifres i es va remetre a la presentació final de la campanya del 29 de maig. Fa uns dies el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va avisar que afrontar el pressupost de la campanya forestal d’aquest estiu a Catalunya amb un límit de dèficit del 0,7% «és impossible» i si és del 1,5% serà un objectiu difícil. Espadalar també va dir que «no podrem fer enlairar ni un sol helicòpter».

LES CLAUS

Funcions
Les seues tasques són auxiliar els membres del cos de bombers en l’extinció d’incendis, realitzar tasques de vigilància i prevenció com cremes controlades.
Distribució
De les 76 places de província, 14 són per al parc de Balaguer, 6 per a Cervera, 6 per a la Seu d’Urgell, 12 per a la ciutat de Lleida, 14 per a Mollerussa, 6 per a Sort, 12 per a Tàrrega i 6 per a Tremp.
Crítica
El delegat de personal de bombers de CCOO Lleida, Joan Biescas, va assegurar que «la retallada és massiva i es veu clarament que es prioritza l’aspecte econòmic al de la seguretat». També va afegir que «serà més difícil donar una bona resposta en els focs».

Crònica d’A. Guerrero des de Lleida
Font: SEGRE, divendres 10 de maig del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s