Cultura que beu de la tradició d’un territori

Lleida reivindica una àmplia oferta cultural i tradicional
A la Vall de Boí es combina el turisme cultural amb el termal · Aquest cap de setmana Lleida viu el 34è Aplec del Caragol. Es preveu que hi hagi 200.000 visitants

Les Terres de Lleida tenen un ric patrimoni cultural i monumental encapçalat per un llegat romànic que té el seu màxim exponent en el conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. A més, disposa d’un important conjunt pictòric rupestre estès per la geografia lleidatana, d’una joia del període romanicogòtic com és la Seu Vella de Lleida i de l’única catedral romànica que es conserva a Catalunya, la de la Seu d’Urgell. Per tot el territori es respira cultura pels quatre costats, un patrimoni marcat per un paisatge singular i per una gent que sap transmetre el seu saber per mitjà de les festes populars i l’art.
La cultura en aquest territori té moltes cares: la Lleida antiga, la medieval, la renaixentista, la modernista i la més contemporània. Propostes per reivindicar el territori com a referent cultural en el marc de Catalunya. I és que malgrat tot el seu potencial, la mateixa ciutat de Lleida és, en certa manera, una ciutat desconeguda.
Els visitants interessats en la història i l’art trobaran un conjunt de construccions monumentals que evidencien la varietat de cultures que han deixat la seva empremta a la ciutat: des de restes romanes i medievals fins a construccions molt més actuals, com la Paeria, el Palau de la Diputació, diverses cases d’arquitectura moderna i l’Auditori Municipal Enric Granados.
Precisament en aquest auditori hi resideix l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida-OJC. Com explica el director artístic, Alfons Reverté, «l’OJC neix d’una vocació de servei a tota la comunitat i això es fa palès cada dia en els tres puntals que estructuren la nostra identitat: servei al territori, a la ciutat de Lleida i com a ambaixadora cultural fora de les terres de Lleida». «Treballem amb vocació d’aportar la màxima qualitat musical però sense renunciar a aquesta vocació de servei social i que l’orquestra estigui al servei de tots els ciutadans», afirma. En aquest sentit, és molt habitual que els membres de l’orquestra facin actuacions per tot el territori i en llocs tan poc habituals com poden ser hospitals, escoles i presons. «És una orquestra molt versàtil, perquè el territori ho requereix», puntualitza el seu director artístic.

Terres amb encant

Els amants de la festa troben en la mateixa ciutat de Lleida, com en tot el territori, un calendari de festes molt atractiu. Són les Festes de Maig, el reconegut Aplec del Caragol i les Festes de Tardor, de caire més cultural. Ho completen les nombroses iniciatives que sorgeixen a les diferents comarques i a la zona del Pirineu, i que s’han obert un espai en l’agenda cultural de referència del país. En són exemple la Fira de Teatre de Tàrrega i la Passió de Cervera, i les festes de caire més popular com les Falles d’Isil i el Ral·li de la Noguera Pallaresa.
I a totes aquestes propostes cal sumar-hi una iniciativa pionera iniciada fa uns anys. Prop d’una trentena de petits pobles lleidatans han constituït una associació per treballar conjuntament en un nou producte turístic d’alta qualitat. Volen desenvolupar els seus nuclis com a referents de la qualitat i la sostenibilitat per créixer i atreure visitants d’arreu. Són els Pobles amb Encant de Lleida.

AGENDA

Música antiga · Pirineu
Polònia serà el país convidat de l’edició d’aquest any del Festival de Música Antiga dels Pirineus, que se celebrarà durant el juliol a diverses localitats pirinenques. Més informació a: www.femap.cat
Acordionistes · Arsèguel-la Seu d’Urgell
Els dies 27 i 28 de juliol Arsèguel es converteix en la capital dels acordionistes. És el festival de música tradicional més antic de Catalunya i està considerat el festival d’acordió més important d’Europa.
Petit Burg · Coma de Burg
Una proposta de festival de petit format, el 19 i el 20 de juliol a la Caseta de la Coma de Burg. Hi actuaran, entre d’altres, The New Raemon i Esperit! Més informació a: www.lampli.com

Més informació: KayakSort
Font: ARA-LLEIDA ACTIVA, 26/05/2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s