Més de 260 famílies del Pirineu i 80 més de la Noguera hauran de pagar menjador escolar

Educació · Planificació
Alumnes que viuen en nuclis agregats de municipis amb escola, i la normativa no preveu subvencionar-los · La Noguera també pagarà el transport i l’Urgell i la Segarra ja han començat a mobilitzar-se

Unes 260 famílies del Pallars Jussà, el Sobirà, l’Alta Ribagorça i l’Alt Urgell hauran de pagar amb tota probabilitat a partir del setembre el menjador escolar dels seus fills després que la Generalitat hagi comunicat als consells comarcals que deixarà de subvencionar-los, i unes altres 80 de la Noguera hauran d’assumir el cost del menjador i també del transport escolar. Es tracta de casos en què fins ara les famílies rebien les ajudes malgrat que la llei no les considera obligatòries, ja que els alumnes cursen els seus estudis en una escola situada al seu mateix municipi. La llei contempla l’obligatorietat només en casos en què l’alumne resideixi en un municipi diferent al de l’escola, encara que estigui a menys d’1 quilòmetre. Això provoca «greuges» entre estudiants, van explicar ahir diversos edils. Responsables dels consells dels Pallars, l’Alt Urgell i la Ribagorça, així com de la Cerdanya, van acordar recentment en una reunió a Sort mantindre les ajudes (d’1,5 euros per alumne i dia) al transport, però van admetre que si la Generalitat retira les del menjador escolar no podran costejar-les. Suposen uns 1.050 euros a l’any per alumne, és a dir, uns 273.000 euros en total.
Per la seua part, el consell de la Noguera ja ha notificat als centres que cobrarà 1,5 euros per dia i alumne que utilitzi el transport escolar en els casos que no és obligatori. D’altra banda, preveu treure a concurs el servei de menjador. La mesura afecta especialment Artesa de Segre, amb 20 nuclis agregats i 65 nens afectats. «Els números són inconcebibles per a moltes famílies», van assenyalar ahir alguns pares. L’alcalde d’Artesa, Domènech Sabanés, va dir que el consistori estudia una moció contra l’acord del consell al ser un «greuge» per als que «aposten per viure als pobles petits». Per la seua part, les AMPA van destacar la importància de defensar un «dret històric adquirt quan van tancar les escoles». Deu alumnes de Vilanova de Meià, set d’Àger i un de les Avellanes estan en la mateixa situació.

COMARQUES

Pirineu
El Jussà (amb 97 nens afectats), el Sobirà (92), l’Alta Ribagorça (uns 50) i l’Alt Urgell (uns 25) van decidir, juntament amb la Cerdanya, continuar pagant el transport escolar (1,5 euros al dia per nen), comptant amb ajudes de la Diputació.

Crònica d’E.F. i Helena Culleré des de Lleida
Font: SEGRE, dijous 6 de juny del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s