La plantilla dels consells de Lleida ha caigut en 63 empleats en un any, prop d’un 7%

Ocupació · Administració local
Són 874 treballadors, dels quals la meitat són del Conselh Generau d’Aran i del Solsonès
Administració local · Ajuntaments, consells i Diputació donen feida a Lleida a unes 5.500 persones

La plantilla dels consells comarcals de Lleida, inclosa la del Conselh Generau d’Aran, ha caigut en 63 persones l’últim any, gairebé un 7%, i s’ha quedat en 874 treballadors, segons les últimes dades oficials recollides per la conselleria de Governació.
Aquesta variació està marcada sobretot pel descens del nombre de treballadors al Conselh d’Aran, que de 396 el 2012 ha passat a 350 l’1 de gener d’aquest any, i també al consell comarcal del Solsonès, que té deu empleats menys que l’any passat i ha quedat en 123. Aquestes dos corporacions són les que tenen un major volum de plantilla a Lleida.
En el cas de l’Aran, perquè té competències traspassades en matèries com protecció civil, medi ambient o sanitat. En el cas del Solsonès, la xifra de la plantilla inclou també el centre sociosanitari.
Pel que fa a la resta de consells comarcals de Lleida, la plantilla va dels 26 empleats de l’Alta Ribagorça als 51 del Pla d’Urgell, passant pels 46 que tenen les Garrigues, el Pallars Jussà i el Segrià.
Quant a la resta, la Noguera va començar l’any amb 33 treballadors; la Segarra amb 39; l’Alt Urgell amb 38; l’Urgell amb 34, i el Sobirà amb 42.
Només a la Noguera, la Segarra i el Pla d’Urgell el nombre de treballadors ha crescut l’últim any, amb un empleat més en cada cas, segons les dades de Governació.
El descens de la plantilla es va produir al llarg de tot el 2012, coincidint amb el cinquè any de crisi, però partia d’un any en què el nombre de treballadors fins i tot havia crescut. D’aquesta manera, l’1 de gener del 2011 els consells de Lleida ocupaven 918 persones i un any després eren 937. A aquestes dades, s’hi poden afegir les de la Cerdanya (sis municipis de Lleida són d’aquesta comarca), que té 38 treballadors, tres menys que l’any passat.
Així mateix, i també segons l’últim recompte efectuat per la Generalitat, els ajuntaments de Lleida van començar l’any amb 4.134 treballadors, inclòs el personal que treballa als ens de gestió dels ajuntaments. Amb tot, aquesta xifra inclou les plantilles de 226 dels 231 ajuntaments, a falta de les dades de les poblacions d’Almacelles, Bausen, la Pobla de Segur, Sort i Montgai. La Diputació té entre 400 i 500 treballadors més, de manera que l’administració local dóna feina a Lleida a unes 5.500 persones.

La reforma local preveu enfortir les comarques

La llei de governs locals que prepara la Generalitat preveu reforçar el paper dels consells comarcals i farà que aquests assumeixin alguns dels serveis més costosos o inviables per als ajuntaments. Per contra, també preveu despolititzar les corporacions comarcals eliminant-ne els càrrecs de conseller. D’aquesta manera, els governs comarcals quedaran finalment en mans dels alcaldes i de la gerència. En aquest sentit, algunes entitats han criticat que es doni un vot als ajuntaments vinculat al volum de població.

AJUNTAMENTS I CONSELLS

El deute de la Generalitat supera els 500 milions d’euros
El deute de la Generalitat amb els ajuntaments de Catalunya va assolir el passat mes de maig els 391.499.253 euros, mentre que als consells els deu 89,6 milions d’euros i a altres entitats 33,7 milions més. Segons les dades revelades en una resposta parlamentària de la conselleria d’Economia i Coneixement, aquestes xifres, que sumen més de 512 milions d’euros, són més del triple del que l’executiu català devia a les administracions locals el 2011: una mica més de 157 milions d’euros. Les diputacions van prestar fa un any 351 milions a la Generalitat, que encara no ha pogut tornar.

Crònica d’Helena Culleré des de Lleida
Font: SEGRE, diumenge 16 de juny del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s