Els municipis de la Pallaresa contenen el desbordament

Habiliten esculleres tot i que no eviten alguns danys i desallotjaments

Aigües amunt de la Noguera Pallaresa es van unir els cabals dels rius Graus i Boavi, a la Noguera de Cardós, i el riu de la vall Ferrera per sumar-se a la Noguera Pallaresa a Llavorsí, on es va ubicar un dels focus de perill. Al llarg del curs de la Pallaresa es van muntar murs de contenció improvisats, com a Esterri d’Àneu, per reduir riscos. A Alins, la Noguera de Vallferrera es va emportar tres ponts i «el problema més greu han sigut els arbres», va assenyalar l’alcalde, Josep Poch. «L’ACA no ens els deixa tallar i els hem hagut d’anar traient en cada pont que s’encallaven, arrossegats per l’aigua, perquè el riu no es desbordés», va explicar.
Aquest afluent va arribar a amplades de fins a 50 metres. Poch preveia obrir l’ajuntament tota la nit per a emergències.
Segons Protecció Civil, fins a nou municipis de Lleida van activar els plans d’alerta: Rialp, Espot, Llavorsí i Sort al Sobirà; Naut Aran i Les (Val d’Aran); Tremp i la Pobla de Segur (Jussà) i Camarasa, a la Noguera. A més, al Sobirà es van anul·lar 19 rutes escolars i 207 alumnes van ser traslladats als seus domicilis abans d’hora davant de l’anunci de riuades.
L’alcalde de Sort i president del consell comarcal, Llàtzer Sibís, va relatar que el poble d’Aidí, a Llavorsí, va quedar aïllat i que la carretera d’Esterri a Isil va quedar tallada bona part del dia, tot i que es van habilitar rutes alternatives. També es van tallar tots els accessos al Parc d’Aigüestortes (per aquesta i altres comarques) i el refugi a la vall Ferrera per sobre d’Àreu. En total es van evacuar unes 20 persones: 10 a Llavorsí al matí i una família a la Mola de Tírvia.

PALLARS

Pluges abundants
Les pluges més abundants es van registrar en cotes altes del Sobirà, amb 86,4 litres per metre quadrat a la Bonaigua, 55 a Espot i 56 a Certascan. Al Jussà, van caure 30 litres per metre quadrat a Tremp i 26,5 a la Pobla de Segur.
Càmpings i esports d’aventura
Sis càmpings del Pallars i la Val d’Aran van ser desallotjats. D’altra banda, el cabal va impedir descensos de ràfting.
Alerta als veïns
Tremp va emetre un ban i municipis del Sobirà van alertar els veïns pròxims al riu per si fos necessari desallotjar-los.

Font: SEGRE, dimecres 19 de juny del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s