La Garona es desborda, s’emporta cases i ponts i obliga a desallotjar 300 persones

Les pluges i el desgel es van unir ahir i van provocar el desbordament del riu Garona a tota la Val d’Aran. Es va emportar aigües avall almenys dos cases i tres ponts i va afectar nombrosos serveis. A més, prop de 300 persones van haver de ser desallotjades i han passat la nit fora de casa. Al Sobirà, la Pallaresa va amenaçar diverses carreteres.
Natura cruel · Riuada històrica
La riuada afecta els serveis de llum, telèfon i gas i talla parcialment l’aigua

La Garona va començar a bramar ahir, ja entrada la matinada, i ha mantingut pendents centenars d’aranesos aquesta passada nit davant de la possibilitat que la crescuda del riu negués els nuclis urbans d’Aran. A les 04.40 hores de la matinada de dilluns a dimarts, el Conselh Generau ja es va posar en alerta davant de la riuada (des de divendres tenia un avís sobre un possible augment de cabal, encara que no de la magnitud en què es va produir) i en unes hores va suspendre el transport escolar i el transport públic per l’interior de la Val, que ja no va arrencar. La Garona es va desbordar i va arrossegar al seu pas una casa a Arties i almenys una altra casa a Casarilh. Va creuar el restaurant del golf de Salardú, en va arrasar els baixos, va fer desaparèixer el pàrquing i va esfondrar almenys els ponts de Casarilh, Escunhau i Arties. La Garona, que va arribar fins a 100 metres d’ample en diversos trams, va continuar desbordada al llarg de tot el dia en direcció a Vielha, Mijaran i Baish Aran. En total, la inundació va forçar el desallotjament d’unes 300 persones: desenes a Arties, que van ser traslladades a diferents punts situats en cotes superiors com esglésies, cases particulars i el poliesportiu de Salardú, unes 62 a Les i unes 10 a Vielha. Deu famílies de Bossòst també van ser desallotjades i van ser traslladades a hotels. La força de l’aigua es va emportar una torre elèctrica i un centre de transformació i va deixar sense llum 4.000 abonats. ENDESA va traslladar a la zona sis grups electrògens per recuperar el subministrament. Pel que fa al de gas, va quedar tallat per diverses afectacions, i la telefonia fixa i mòbil de Movistar també es va suspendre. Les riuades també van afectar la Noguera Pallaresa al Sobirà i els seus afluents, que van causar problemes a Esterri i Alins, on va destruir tres ponts. A Sort, el riu va fregar els 300 metres cúbics per segon i els pantans aigües avall van desembassar pràcticament tota l’aigua que hi entrava. El síndic d’Aran, Carlos Barrera, va avançar que els danys seran multimilionaris, encara que no es va haver de lamentar cap víctima.

LES CLAUS

Afectats i sense víctimes
A Aran es va haver de desallotjar unes 300 persones. Els nuclis més afectats van ser Tredòs, Arties, Les i Bossòst. Al Sobirà, el Consell va informar d’una família de la Mola de Tírvia desallotjada. A més, uns 1.400 nens d’Aran es van quedar sense transport escolar i desenes del Sobirà van haver de tornar abans a casa. No hi va haver cap víctima.
Serveis
Uns 4.000 abonats es van quedar sense llum i el subministrament de gas va ser suspès. La telefonia fixa i de Movistar també va fallar.
Carreteres
El túnel de Vielha va quedar tallat a camions i es van tallar la N-230 de Vielha a França, la C-28 a Garòs, la N-141 a Bossòst i la C-147 a Esterri. Pompièrs i Protecció Civil van mobilitzar desenes d’efectius.

Crònica d’Helena Culleré i Rafa Ramírez des de Lleida i Vielha
Font: SEGRE, dimecres 19 de juny del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s