«Si suena la sirena, evacuamos»

Emergència a la Val d’Aran · Les causes i les conseqüències de les riuades
Jornada amb l’ai al cor dels veïns i els turistes del Pallars Sobirà per l’arribada de la riuada i temor davant de possibles grans destrosses
Feina dura · Les màquines no van parar en tota la tarda per alliberar el pont de Llavorsí de troncs
La lliçó del 82 · Els pobles aprenen de la gran crescuda de fa 31 anys per minimitzar danys

Els veïns contemplen la Noguera Pallaresa, desbordada a Sort (foto: Mané Espinosa)

Els veïns contemplen la Noguera Pallaresa, desbordada a Sort (foto: Mané Espinosa)

«L’alcalde ens ha dit aquest matí que si sentíem la sirena abandonéssim les cases com més aviat millor cap al poliesportiu. Així estem, pendents de la sirena, tot i que Esterri està resistint molt bé la riuada i encara bo que regulen les comportes del pantà de Boren i frenen una mica l’ímpetu, perquè el cabal encara podria créixer més». Així ho explica la Roser, de la centenària Fonda Agustí d’Esterri d’Àneu. Com la majoria de veïns de tots els pobles del Pallars Sobirà, la Roser es va passar el dia a casa, en alerta permanent, cuidant els seus allotjats, però sempre pendent de la sirena i de la megafonia municipal. La gran riuada va començar a baixar amb la primera llum del dia i, de moment, no s’ha de lamentar cap persona morta o ferida. Sí que es van veure els cossos flotants d’algun animal que hauria mort per culpa de la crescuda.
A Esterri, la Noguera Pallaresa va estar amenaçant durant tot el dia de desbordar-se pel nucli urbà. De fet, moltes cases van tenir filtracions d’aigua però res més. A primera hora del matí brigades municipals i veïns van construir un dic a l’entrada del poble que va resistir tot el dia i va evitar inundacions innecessàries. «L’alcalde ha donat instruccions molt precises i la gent ha començat de seguida a posar sacs de sorra. Esperem que aguantin», va explicar la Roser. A la sortida del poble la gran plana que fa temps acollia el festival de rock d’Escalarre era un immens llac que amenaçava d’arribar a la carretera i tallava els accessos al poble. Els veïns es preparaven per passar una nit amb incertesa. Més amunt, els habitants d’Isil vivien una situació semblant i l’alcaldessa no descartava evacuar tot el poble. L’únic poble que estava incomunicat per carretera era Aidí, però la població estava bé.
A Llavorsí a última hora de la tarda s’havia aconseguit alliberar el pont de troncs i materials que tapaven la boca. Durant bona part del dia una màquina va estar treballant a sobre del pont extraient branques i objectes. Bona part del marge esquerre es va inundar, sobretot un barri nou d’apartaments, La Farga, i l’hotel del Rey, amb els baixos plens d’aigua. La carretera estava tallada en aquest punt. Segons Manuel Irimia, de l’hotel Riberies, de Llavorsí, «els turistes allotjats han preferit quedar-se, tot i que estan impressionats per la força del riu». L’hotel Riberies, a distància de la Noguera de Cardós, no va resultar-ne afectat i els clients van seguir les recomanacions de Protecció Civil de quedar-se a l’establiment.
Un altre dels grans hotels de la zona bullia ahir de viatgers atrapats davant la crescuda del riu. A l’hotel Condes del Pallars, a Rialp, aquests dies s’hi allotgen diversos grups d’escolars que hi van a fer excursions de contacte amb la natura. Els professors van decidir quedar-se, tot i que els voltants de l’hotel s’havien inundat, com en l’annex camp de futbol.
Segons Llàtzer Sibís, alcalde de Sort i president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, «hem establert una coordinació que ha donat fruits per a aquests moments difícils i ningú no quedarà aïllat ni desprotegit». L’alcalde va afegir: «Aquesta és una riuada sobretot de la capçalera dels rius, perquè la pluja desfà el glaç i en poques hores s’incrementa el cabal, que a més rep tota l’aigua de rierols i cascades». Un veí d’Escaló va agregar que «impressiona molt la força de l’aigua però aquesta riuada no arriba ni a la meitat de la del 82, quan la gota freda».
Les lliçons de la riuada del 1982 s’han notat en aquest episodi, sobretot a Sort, on l’escullera construïda a l’entrada nord del riu permet inundacions més suaus d’algunes zones de la ribera. Llàtzer Sibís es va mostrar preocupat per l’afectació del polígon industrial de Sort, amb algunes naus plenes d’aigua.
Veïns, alcaldes i personal municipal, bombers, protecció civil i policia esperen que avui sigui el dia del fang i que les aigües tornin a mare.
Serà el moment d’avaluar els danys que afecten l’agricultura, la ramaderia i les infraestructures de serveis de la comarca i el turisme.

Crònica de Pau Echauz des de Sort
Font: LA VANGUARDIA, dimecres 19 de juny del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s