Sirenes, fugides i impotència davant la fúria dels rius

Natura cruel · Testimonis
Veïns d’Aran i del Pallars Sobirà narren com van viure una jornada de perill que, malgrat el risc de les crescudes, es va saldar finalment sense víctimes personals

La Pallaresa, embravida a Sort (foto: Óscar Mirón)

La Pallaresa, embravida a Sort (foto: Óscar Mirón)

Despertar-se al matí i haver de fugir d’un riu que durant anys ha sigut un element del paisatge quotidià. La remor de les aigües de la Garona, de la Noguera Pallaresa i de la Ribagorçana es va convertir ahir en un so amenaçador i habitants de diferents zones d’Aran i els Pallars pròximes als rius van haver de marxar de casa per posar-se fora de perill. No hi va haver víctimes, però sí persones que van veure amb impotència com els seus habitatges i els seus negocis desapereixien sota el cabal enfurismat.

Florido Dolcet (Sort)
«Els nens s’han quedat sense activitats al riu»
Florido Dolcet, empresari de ràfting de Sort, va explicar que la crescuda de la Pallaresa va arribar a 300 metres cúbics per segon, cosa que va impedir els descensos, justament la setmana amb més nombre de sortides escolars. «En teníem entre 1.000 i 1.200, que no han pogut fer res», va assenyalar Dolcet, que va indicar que van considerar portar-los al pantà de la Guingueta, però ho van descartar al no poder garantir la circulació per carretera.

Joan Torras (Sort)
«L’aigua brollava fins i tot dels camps»
Joan Torras, veí de Sort, va explicar que «en alguns camps situats a uns cent metres de la Pallaresa, l’aigua ha arribat a brollar del subsòl» per la pressió dels aqüífers.

Font: SEGRE, dimecres 19 de juny del 2012 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s