El ràfting no pot esperar

Les empreses que viuen d’aquesta activitat tenen intenció de tornar al riu aquest cap de setmana
Tallada la pujada a la pica d’Estats després que el pont que surt de Vallferrera quedés destruït

Un grup d'alumnes de Barcelona es diverteix a l'embassament de la Torrassa, prop de Llavorsí (foto: Mané Espinosa)

Un grup d’alumnes de Barcelona es diverteix a l’embassament de la Torrassa, prop de Llavorsí (foto: Mané Espinosa)

El cabal estarà a punt per tornar a baixar divendres que ve. Abans farem proves per assegurar-nos que el circuit és segur, però crec que divendres podrem tornar al riu amb les nostres embarcacions». Manuel Irimia, de Rafting Llavorsí, creu que el negoci de les baixades aquàtiques amb els ocupants vestits de neoprè es restablirà, perquè «va baixar molta aigua, però també molt de pressa, i el riu ja està estabilitzat perquè s’hi pugui navegar».
Flòrido Dolcet, president del sector d’esports d’aventura, calcula que s’han perdut entre 8.000 i 10.000 baixades per la Noguera Pallaresa, una xifra que hauria suposat un negoci de prop de 150.000 euros.
«Als clients que ho han volgut els hem ofert altres modalitats com a substitució», afirma Irimia, que confia que la baixada de les falles per la nit de Sant Joan atregui prou gent per mitigar les anul·lacions de reserves, que podrien arribar al 70%.
Més amunt de Llavorsí, Josep Datzira, de Casa Pastora d’Isil, un petit restaurant, explica que les estaques de fusta – falles – que s’encenen durant la nit de Sant Joan estan preparades per a aquest ritual mil·lenari. Datzira és optimista, perquè té totes les taules reservades per a diumenge. En altres hotels es treballava ahir a preu fet per normalitzar el servei. Els Castellarnau, de l’hotel del Rei de Llavorsí, es van passar tot el dia traient aigua dels baixos, que va inutilitzar neveres i rebostos.
Malgrat l’embat de les aigües sempre hi ha algun inconscient o temerari. Entre la gent del Pallars es diu que dimarts a la tarda una canoa amb almenys tres persones es va atrevir a navegar Pallaresa avall. No hi ha documents gràfics i Flòrido Dolcet desconeix si algú es va atrevir a fer-ho. «Nosaltres coneixem el riu, però no tant per fer una insensatesa com aquesta», va afirmar.
A la capçalera de la Noguera de Vallferrera, a Àreu, els veïns van passar una nit infernal, relata Montse Jubany, de l’hostal Vallferrera. El poble va resistir, però tres ponts van quedar destruïts, entre altres, els que han de creuar totes les expedicions que parteixen d’aquí per pujar a la pica d’Estats. «Si no l’arreglem, aquest estiu no hi haurà excursions a la Pica», explica la Montse, que lamenta el deteriorament que també ha patit l’accés al Museu de la Serradora d’Àreu. Montse Jubany també intervé en la polèmica sobre l’excés de vegetació en els rius d’alta muntanya. «Un arbre de cinc grans branques va estar a punt de rebentar el pont. Va ser angoixant».

Crònica de Pau Echauz des de Sort
Font: LA VANGUARDIA, dijous 20 de juny del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s