Ràfting per aigües turbulentes

Preocupació pel fet que els canvis al riu puguin afectar la seguretat

La pressa dels empresaris turístics del Pallars Sobirà per reprendre la pràctica del ràfting i altres esports aquàtics quan el cabal de la Noguera Pallaresa s’estabilitzi contrasta amb la realitat d’un riu que en bastants trams ha experimentat canvis en la morfologia i també el curs. L’alcalde de Sort, Llàtzer Sibís, va apel·lar ahir a la prudència i a la professionalitat del sector perquè es prioritzi sobretot la seguretat dels usuaris.
Sibís, que també és president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, va explicar a LA VANGUARDIA que «a mesura que el cabal ha anat baixant, si recorres el riu t’adones de canvis importants, perquè on abans hi havia un possible embarcador, ara no hi ha res».
Sibís afegeix que el riu també és ple de material i d’àrids dipositats. «Crec que el sector ha d’establir els trams més segurs, però jo crec que el riu s’hauria de revisar i, si cal, dragar-lo perquè hi ha molts materials acumulats que no podem veure».
Al Pallars Sobirà també s’opina que la molta fusta i vegetació que va baixar per la Pallaresa i els seus afluents és conseqüència de no haver netejat les lleres quan s’hauria d’haver fet.
Flórido Dolcet, president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura, assegura que «la seguretat és una prioritat per a nosaltres». L’informe diari que indica les condicions de navegabilitat del riu ahir recomanava no navegar per la força del corrent però «els nostres monitors han baixat en caiac i han inspeccionat alguns trams segurs i si demà hi ha bones condicions, recomanarem que baixar, potser no en tots els trams però si es pot, les empreses són lliures de fer-ho o no».
Per Dolcet, «està clar que després d’una riuada com aquesta no tot pot tornar a ser com abans, el riu s’està estabilitzant, però no crec que sigui un impediment per baixar».
Es pot recordar que el sector del ràfting hauria deixat d’ingressar uns 150.000 euros pels viatges perduts durant la tempesta d’aquesta setmana. Dolcet explica que les instal·lacions de sortida de les llanxes han tingut danys de diferent consideració però que es podrà accedir al riu sense problemes, tot i que algun embarcador necessitarà algunes reparacions.
D’altra banda, l’alcalde de Sort confia que aquest cap de setmana el Pallars Sobirà torni a acollir turistes i els primers estiuejants en hotels i cases rurals. «La Generalitat ja està arreglant un tros de carretera afectat als voltants d’Isil, per facilitar-hi l’accés amb cotxe per contemplar com baixen les torxes per la muntanya en la nit de Sant Joan», va explicar Sibís, que va dir que «estem llestos per acollir els viatgers».

Crònica de Pau Echauz des de Sort
Font: LA VANGUARDIA, divendres 21 de juny del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s