Interior no anirà a judici pel cas d’Horta

Tragèdia · Horta de Sant Joan
Cap representant de la Generalitat no s’asseurà al banc dels acusats per respondre per la mort de 5 bombers lleidatans avui fa 4 anys a Horta de Sant Joan. L’Audiència de Tarragona ha tancat la porta aquesta setmana que el responsable del dispositiu sigui jutjat després de vetar el recurs que les famílies pretenien presentar.
La justícia exculpa la Generalitat al complir-se avui quatre anys de la mort de cinc bombers lleidatans, la qual cosa indigna la família de les víctimes
Recurs · L’Audiència de Tarragona impedeix el recurs al Suprem de l’exculpació del cap del dispositiu
Reclamació · Els sindicats critiquen que no s’han complert les mesures de la comissió parlamentària
La jutgessa de Gandesa ja va exculpar els responsables polítics però va imputar Delta 0. Tanmateix, l’Audiència de Tarragona l’ha exculpat en dos ocasions.
Una comissió parlamentària va aprovar 66 mesures per evitar que la tragèdia es repetís. Els sindicats denuncien que no s’han complert les promeses de la Generalitat.
Les famílies de les víctimes de la tragèdia denuncien la lentitud del procés judicial i lamenten que ningú de la Generalitat no s’assegui al banc dels acusats.

Cap representant de la Generalitat s’asseurà al banc dels acusats per respondre per la tragèdia d’Horta de Sant Joan en la qual van morir cinc bombers lleidatans i de la qual avui es compleixen quatre anys. L’Audiència Provincial de Tarragona ha donat carpetada a la possibilitat que el màxim responsable del dispositiu, Carles Font (Delta 0), sigui jutjat després d’impedir el recurs de cassació davant del Tribunal Suprem que volien presentar algunes famílies dels morts. L’Audiència de Tarragona considera que no hi ha la possibilitat d’aquest recurs, segons una resolució comunicada fa uns dies, cosa que tanca la via penal contra Delta 0 [abans ja havien estat exculpats altres càrrecs com el llavors conseller d’Interior, Joan Saura, o el director de seguretat Joan Boada]. A més, algunes de les famílies de les víctimes han decidit descartar un hipotètic recurs davant del Tribunal Constitucional (l’última via possible) i probablement reclamaran per la via civil.
De fet, el passat mes de març l’alt tribunal de Tarragona va exculpar Delta 0 al considerar que no s’havia acreditat que Carles Font tingués culpa en la tragèdia, encara que va reconèixer falta de coordinació. La resolució destacava que existien «dèficits de coordinació» entre els comandaments dels bombers, però també creuen que no es podien atribuir només al cap de l’operatiu. Per això, obria la porta a la possibilitat de reclamar a la Generalitat.
Fins a les 16.16 hores del 21 de juliol del 2009 Jordi Moré, Jaume Arpa, Ramon Espinet, David Duaigües i Pau Costa eren herois desconeguts.
A tots ells els va atrapar el foc quan treballaven en les tasques d’extinció d’un incendi a Horta de Sant Joan. Quatre anys després els sindicats consideren que «estem pitjor que llavors en relació amb mitjans materials i humans», afirma el representant del sindicat CCOO, Joan Biescas. «Els mitjans materials són els mateixos que el 2009 i tenim menys personal que llavors», assegura.
De les mesures aprovades per la comissió d’investigació del Parlament, Biescas considera que «no s’ha fet res». «Els bombers encara tenim els mateixos Equips d’Intervenció en Foc Forestal que el 2009 quan existia el compromís de renovar-lo», assegura. Tanmateix, el departament d’Interior afirma que ja ha complert amb el 73% de les mesures proposades durant la comissió. S’han completat un total de 27 propostes, sempre segons l’administració, i la resta estan en procés. Entre altres mesures, s’ha actualitzat el protocol de comunicacions entre els operatius d’una emergència per garantir la resposta en cas de situació de risc.
De fet, el director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Ramon Parés, assegurava recentment en una entrevista concedida a SEGRE que «la majoria de mesures, moltes d’elles, feien referència a la prevenció, s’han complert». Tanmateix, també reconeixia que «mai no arribarem a tindre els mitjans de què voldríem disposar. No podem fer formació pel simple fet que no hi ha diners». En aquest sentit, Joan Biescas, de CCOO, afirma que «s’ha fet formació als bombers, però no és suficient».
De fet, en aquest sentit assegura que «s’ha confiat la campanya estival a la meteorologia, però que s’ha reduït la plantilla i això és una mostra de les retallades». Un total de dos mil bombers professionals lluitaran aquest estiu contra el foc a Catalunya i tots tindran en memòria a Jordi Moré, Jaume Arpa, Ramon Espinet, David Duaigües i Pau Costa. Ningú no vol que una tragèdia similar es repeteixi.

LES CLAUS

Foc
Cinc víctimes en l’incendi més tràgic
El 21 de juliol del 2009 cinc bombers lleidatans del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) van morir atrapats per les flames en l’incendi d’Horta de Sant Joan que havia començat el dia anterior presumptament després que dos joves fessin una foguera que després es va descontrolar provocant un gran foc.
Víctimes
Experts de la unitat forestal GRAF
David Duaigües, Jordi Moré, Ramon Espinet i Jaume Arpa van morir al moment al quedar atrapats. Pau Costa va morir dies després. L’únic supervivent, Josep Pallàs, va estar diversos mesos ingressat a l’hospital de la Vall d’Hebron.
Investigació
De la teoria del llamp als dos piròmans
El llavors conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va declarar davant dels mitjans que la causa del foc era un llamp caigut dies abans. Això no obstant, mentrestant els Mossos investigaven una altra hipòtesi que va acabar sent la bona. El 7 de gener del 2010 la policia autònomica va detindre Lorenzo Forner i Antonio Paz per un presumpte delicte d’incendi i d’homicidi imprudent.
Política
Comissió parlamentària amb 66 mesures
Dos mesos després de la tragèdia el Parlament va obrir una comissió parlamentària per dilucidar responsabilitats polítiques. Van desfilar-hi dos consellers i desenes d’alts càrrecs de bombers i veïns d’Horta. Ningú no va dimitir i les 66 propostes de millora es van aprovar pel tripartit.
Jutgessa de Gandesa
Arxivament per a Saura i imputació de Delta 0
El 2010, la jutgessa va arxivar la denúncia a l’excúpula d’Interior per un possible delicte d’obstrucció a la justícia, però, en canvi, va imputar Delta 0 per cinc possibles delictes d’homicidi imprudent amb l’oposició de la Fiscalia.
Exculpació
Negativa de l’Audiència de Tarragona
Després de més d’un any esperant una resposta, l’Audiència de Tarragona va exculpar Carles Font, cap de l’operatiu el dia en què es va produir la tragèdia. La resolució del tribunal considerava que no hi havia relació entre la mort dels bombers i Delta 0. Al seu torn, obria la possibilitat de reclamar a la Generalitat una responsabilitat patrimonial.
Nou recurs
Les famílies renuncien a anar al Constitucional
Algunes de les famílies dels bombers morts a Horta de Sant Joan han decidit no acudir al Tribunal Constitucional (l’última via penal possible). D’aquesta forma, es tanca (a excepció dels piròmans) la causa penal oberta per la jutgessa de Gandesa.
Vista oral
Sense data per al judici als dos piròmans
Ara l’Audiència de Tarragona ja pot convocar el judici per als dos presumptes piròmans (després de resoldre’s el recurs). Podria ser en els pròxims mesos, però encara no hi ha data.

Crònica de M.A. Martín des de Lleida
Font: SEGRE, diumenge 21 de juliol del 2013 (pdf)

Anuncis

One thought on “Interior no anirà a judici pel cas d’Horta

  1. Retroenllaç: Les famílies dels bombers d’Horta exigiran una indemnització | SORT ACTUAL

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s