Festes més participatives

Després de la debacle dels pressupostos destinats a festes majors a Lleida en els últims anys, amb retallades que el 2012 van oscil·lar entre un 10 i un 50%, aquest 2013 un nombre significatiu de consistoris aconsegueix mantindre’ls. Això sí, la participació de les entitats locals és fonamental, així com la contenció de preus d’orquestres i promotors.
Celebració · Crisi
El progressiu descens de pressupostos ha propiciat una major implicació de les entitats en l’organització · Després d’anys de baixades, alguns municipis comencen a mantindre dotacions
Les orquestres · Les orquestres, encara que adapten pressupostos, es veuen substituïdes per altres grups més barats
El pressupost destinat a les festes majors dels municipis de Lleida se centra entre mantindre les xifres del 2012 (normalment rebaixades ja en els anys anteriors) i un descens del 50% · Les inundacions a la Val també afecten la festa de Bossòst, ja que l’ajuntament va suspendre les taxes de les terrasses per ajudar els comerciants. Així, el consistori té menys pressupost per a la festa. · L’Ajuntament de Talarn va aconseguir tindre un romanent de 6.000 euros de la festa major de l’any passat, i això que n’havia reduït el pressupost. L’han guardat per a la celebració d’aquest any. · Alguns municipis, com Juneda, han eliminat un dia de festa major (en el seu cas el dimarts) amb l’objectiu de reduir costos, encara que tenen clar que quan la situació ho permeti volen tornar a recuperar-lo.

L’agost és el mes de les festes majors per excel·lència. Això sí, la crisi no els ha estat aliena i, en els últims anys, la majoria dels municipis s’han vist obligats a estrenye’s el cinturó i retallar pressupostos destinats a aquestes celebracions. Sense anar més lluny, el 2012 les retallades van oscil·lar entre el 10% i el 50%. Tanmateix, aquest 2013, al voltant de la meitat dels municipis consultats per aquest diari han aconseguit mantindre la dotació de l’any passat. Això sí, per a això han comptat amb un dels seus actius més preuats i que potser en temps de bonança s’havien infrautilitzat: les entitats i associacions veïnals.
La gran majoria dels ajuntaments que han parlat amb SEGRE reconeixen que les comissions de festes i les associacions s’estan bolcant a organitzar activitats, amb el consegüent estalvi econòmic que suposa, ja que la seua dedicació és voluntària. Aquest fet té un valor afegit: les festes s’estan convertint en més participatives ja que, a l’estar directament implicats en l’organització, els veïns se les senten més seues i acudeixen a disfrutar dels esdeveniments. Buscar micromecenatge d’empreses locals ha sigut una altra de les alternatives, sempre sense renunciar a la celebració, «perquè en temps de crisi uns dies de diversió es converteixen en més necessaris que mai», coincideixen a assenyalar els alcaldes.
Potser les més damnificades han sigut les orquestres de més caixet. Al seu lloc n’actuen altres de més assequibles o es redueixen el nombre d’actuacions. Això sí, tant organitzadors com promotors i artistes reconeixen que aquestes formacions també s’adapten als temps, perfectament conscients de l’actual situació econòmica.
I això que la pujada de l’IVA cultural al 21% no hi ajuda gens. Per als ajuntaments aquest impost no és recuperable, així que amb la mateixa quantitat de diners han de destinar-hi més impostos.

DADES

-50% reducció
És la reducció màxima que han aplicat al pressuposts de festes els consistoris consultats per aquest diari.
3 dies de festa
És la xifra mitjana de jornades que els ajuntaments consultats dediquen a la celebració de la seua festa major.
15 d’agost
És la setmana de l’any en què es concentra un major nombre de festes majors, tant a LLeida com a la resta de Catalunya.
21% IVA cultural
És un dels factors que llasten les contractacions de les festes majors, atès el migrat pressupost d’alguns consistoris.

ALGUNS EXEMPLES

Pallars Sobirà · Sort
Del 31 de juliol al 4 d’agost
15.000 € (-35%)
Sort busca la complicitat dels veïns i entitats per organitzar les activitats de la festa major. També ha eliminat una funció de l’orquestra i l’ha canviat per una macrodiscomòbil, que serà la seua primera Nit Jove, més barata. S’ajusta als temps, però l’important és mantindre la festa.

Més informació: Ajuntament de Sort
Crònica de Roser Banyeres des de Lleida
Font: SEGRE, diumenge 4 d’agost del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s