Divuit productors del Pallars s’uneixen per impulsar la promoció dels seus vins

L’Ajuntament de Tremp va reunir ahir divuit viticultors dels Pallars amb l’objectiu de crear un “lobby” de pressió perquè aquesta subzona, integrada dins de la DO Costers del Segre, tingui la seua pròpia distinció dins de la marca. Així mateix, els productors volen unir forces a l’hora de reclamar ajudes de l’Administració.
Viticultura · La situació del sector
A través de la DO Costers del Segre, que es compromet a respectar la seua especificitat
Condicions idònies · L’altitud, el clima i la composició del sòl fan cada vegada més òptim el cultiu de la vinya

Alguns productors pallaresos van visitar les finques de Bodegas Torres a Tremp (foto: Lleonard Delshams)

Alguns productors pallaresos van visitar les finques de Bodegas Torres a Tremp (foto: Lleonard Delshams)

Divuit viticultors dels 19 que hi ha al Pallars es van reunir ahir a Tremp amb el president de la DO Costers del Segre, Xavier Farré, en una jornada organitzada per l’ajuntament en què es va fer patent la necessitat de crear un lobby de pressió per promoure la subzona productora del Pirineu, inclosa en aquesta DO. La intenció és crear un grup de treball per impulsar els vins que es produeixen en una zona que està cobrant especial rellevància perquè la marca Pallars pugui tindre la seua pròpia especificitat dins de la denominació d’origen.
Aquest lobby també hauria d’unir forces a l’hora d’aconseguir subvencions de la Unió Europea, en concret del programa LEADER. La convocatòria s’obrirà aquest any. Pel que fa a la possibilitat de tindre una DO pròpia del Pallars, Farré va indicar que «és poc factible, ja que l’extensió encara és petita, motiu pel qual treballar dins de Costers del Segre és molt més pràctic».
L’altitud de la zona, a uns 900 metres de mitjana, el clima no excessivament rigorós (que s’ha extremat a les zones del pla a causa del canvi climàtic) i la particular composició geològica del sòl del Pallars, sobretot del Jussà, ha fet que molts agricultors i productors, entre els quals hi ha Bodegas Torres, optin pel cultiu de la vinya. En l’actualitat, hi ha 182 hectàrees dedicades a aquest cultiu als municipis de Sort, Gavet de la Conca, Tremp, Talarn, Isona i Conca Dellà, Lliminiana i la Conca de Dalt a les quals se sumaran, pròximament, una vintena d’hectàrees del nucli de Pessonada (Conca de Dalt) i unes altres sis a Salàs.
L’Ajuntament de Tremp organitzarà al novembre una jornada amb el lema Vins d’alçada. Cultius de nivell, enfocat a explicar les tècniques de producció de la vinya en àrees de muntanya i que inclourà una visita a la zona del Bearn francès.

LES CLAUS

Altitud
La subzona vinícola del Pallars té una altitud mitjana d’entre 900 i 950 metres.
Extensió
En l’actualitat, hi ha més de 182 hectàrees conreades amb ceps de diverses varietats de raïm, a les quals se’n sumaran una altra trentena pròximament.
Municipis
Hi ha cultius de vinya a Sort, Gavet, Tremp, Talarn, Isona, Conca de Dalt, Llimiana i Salàs de Pallars.
Cellers
Sis cellers pallaresos estan dins de la DO Costers del Segre: Vila Corona, Castell d’Encús, Orcau-vins, Batlliu de Sort, Mas Garcia Moret i Terré de Pallars. Ben aviat s’hi unirà un celler de Figuerola d’Orcau. Cada vegada hi ha més producció domèstica per a autoconsum.

Més informació: Celler Batlliu de Sort
Crònica de María Molina des de Tremp
Font: SEGRE, dimarts 13 d’agost del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s