Interior veta les protestes dels ramaders de muntanya

Ramaderia · Ajudes · Denuncien l’impagament dels ajuts i critiquen el tracte rebut per la Generalitat · Alerten de la inviabilitat de les explotacions · Impagaments · La Generalitat deu als ramaders les ajudes per agricultura ecològica, raça i sanejament animal

 

Un ramat de boví, en una finca del Pallars Sobirà on es concentra la producció ecològica (foto: ACN)

Un ramat de boví, en una finca del Pallars Sobirà on es concentra la producció ecològica (foto: ACN)

 

Els ramaders del Pirineu lleidatà estan indignats per la falta d’atenció de l’administració catalana i l’impagament dels ajuts. Després de reunir-se ahir a Sort, els ramaders del Pallars Sobirà estan estudiant pròximes mobilitzacions després que Interior ha vetat el tall de carreteres que ja van ajornar aquesta setmana arran d’una reunió amb Agricultura. No obstant, l’esmentada trobada, celebrada dilluns passat, va ser insatisfactòria, ja que la conselleria d’Economia no té previst el pagament d’aquests ajuts, que en el cas de l’ecològic és gairebé d’un milió d’euros, la qual cosa porta els ramaders a plantejar-se la viabilitat de les seues explotacions. Segons va explicar ahir un dels ramaders afectats, Manel Bernacho, l’administració catalana deu els ajuts a ramaderia ecològica, que afecten 66 ramaders del Pallars Sobirà, però també els de raça des del 2008 i de sanejament de bestiar del 2011 i el 2012. Aquests últims, segons Bernacho, desapareixen a partir d’aquest any, de manera que els ramaders hauran d’assumir els costos al 100%. A aquesta falta d’ajuts se suma la sobrepoblació de fauna a la zona, que dificulta la tasca dels ramaders.
A més, va voler deixar clar que l’impagament suposa una pèrdua de diners per als ramaders, que ja n’han avançat de les seues butxaques, i els resta capacitat per ser competitius i els acosta a la desaparició. Per això, critiquen el «menyspreu» que sent Economia pel sector. Bernacho va destacar que des de l’administració catalana se’ls va vendre que la ramaderia ecològica és el futur i «ara ens deixen tirats i les nostres explotacions són inviables sense els ajuts». Una situació de la qual l’única culpable és l’administració catalana, segons els ramaders, i especialment Economia, a la qual responsabilitzen dels retards.

Crònica de L. García des de Lleida
Font: SEGRE, diumenge 18 d’agost del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s