Agricultura culpa Madrid dels impagaments a ramaders

Ramaderia · Primes · La Generalitat avançarà les quantitats no abonades per l’Estat a ramaders ecològics · Més de 200 afectats en comarques de Lleida · L’import · Els afectats de la província han de cobrar 2,27 milions i la Generalitat preveu pagar al setembre

La conselleria d’Agricultura s’ha compromès a avançar les ajudes per ramaders ecològics que el Govern central huaria d’haver abonat en el primer semestre d’aquest any i que no pagarà el 2013 per problemes pressupostaris.
El departament que dirigeix Josep Maria Pelegrí va explicar ahir que, amb aquesta decisió, vol evitar que el sector ramader català es quedi sense rebre aquest any les ajudes, ja que la hipotètica transferència del ministeri del ram no arribaria fins al 2014.
Segons va criticar, es tracta d’una subvenció cofinançada per la Unió Europea (UE), la conselleria i el ministeri, i és aquest últim l’únic dels tres organismes que no té els diners disponibles.
Encara que la Generalitat preveu fer efectiva la transferència al setembre, demana «paciència» al sector, ja que necessita temps per fer aquest esforç addicional i per reorganitzar les partides pressupostàries.
La conselleria insisteix que la ramaderia ecològica és una de les «línies de futur», especialment a les zones de muntanya, i destaca les inversions portades a terme en infraestructures bàsiques per consolidar aquesta activitat.
Com ha publicat SEGRE, els ramaders van arribar a anunciar talls de carretera a l’Eix Pirinenc per reclamar el pagament de les ajudes. Els ramaders, que es van reunir dissabte a Sort, asseguren que el departament d’Interior va vetar aquestes mobilitzacions, previstes inicialment durant el passat pont del 15 d’agost.
Un total de 207 ramaders de les comarques de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, les Garrigues, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Solsonès i la Val d’Aran estan pendents de cobrar ajudes per ramaderia ecològica, que representa el 53,76% del total que rep Catalunya d’aquest tipus de suports. Les comarques amb més volum d’afectats són els Pallars, amb 67 cada una, i l’Alta Ribagorça, amb 44. El total de lleidatans afectats s’han de repartir 2,27 milions d’euros en ajudes. D’aquests, la conselleria ha d’aportar 1,067 milions d’euros, el ministeri, 295.163 euros, i el FEADER (UE), 908.194 euros més.

Font: SEGRE, dimarts 20 d’agost del 2013 (pdf)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s